Revisorerna gräver i miljonskattkista

Nokias Stephen Elop får saftigt avgångsvederlag, ekonomer vill slopa hyresregleringen och KPMG:s revisorer plockar ut hundratals miljoner ur utdelningsskattkistan. Har du koll på dagens 9 Nyheter?

OPPOSITION DRIVER NEJ TILL HÖJD BRYTPUNKT Oppositionspartierna går vidare med att försöka stoppa regeringens förslag om höjd brytpunkt för statlig skatt. (DI)

MISSA INTE: "Professorn varnar: 'Bäddat för nya bubblor'"

REKORDSTOR PRIVATISERING Kommunernas köp av välfärdstjänster från privata företag har ökat till rekordhöga nivåer. Kommunernas inköp av privat vård, skola och omsorg har ökat med 4 miljarder kronor det senaste året. Även hemtjänst, äldreomsorg och förskoleverksamhet är nästan helt privatiserade i vissa kommuner. (DN)

REVISORERNAS PLOCKAR UR SKATTKISTAN Revisionsfirman KPMG:s knappt 100 delägare har plockat ut 600 miljoner kronor i utdelningar de senaste tre åren. Vissa revisorer har fått så mycket som 40 miljoner kronor under perioden. I stort sett allt har beskattas som utdelning. (SvD)

VA PROFIL: "Den hemlige pillermiljardären"

UPPHÄV HYRESREGLERINGEN Hyresregleringen har minskat byggandet och därmed höjt de svenska bostadspriserna. Detta omfördelar stora pengar till dem som äger sin bostad, skriver tre nationalekonomer på DN Debatt. Enligt debattartikeln har Sveriges bostadsägare ökat sin förmögenhet med 972 miljarder kronor på grund av det bristande byggandet. (DN)

MISSA INTE: "Bostadspriser utmanar Borgs fingertoppskänsla"

NOKIAS STEPHEN ELOP FÅR SAFTIGT AVGÅNGSVEDERLAG Nokias avgående vd Stephen Elop får 18,8 miljoner euro, cirka 162 miljoner kronor, i övergångsbonus när han går från Nokia till Microsoft. Nokia kommer att betala 70 procent av summan, och Microsoft den resterande andelen. Det ryktas även att Stephen Elop kommer att ta över som vd för Microsoft efter Steve Ballmer. (FT, DI)

LÄS ÄVEN: "Uppskruvade bonusar hos storbankerna"

RISKKAPITALISTER UPPTAXERAS REJÄLT Riskkapitalbolaget Altors grundare upptaxeras med 165 miljoner kronor. Totalt upptaxeras han samt tio andra tidigare och nuvarande medarbetare med en halv miljard kronor. Samtliga kommer att överklaga Skatteverkets beslut. (Di, SvD)

LÄS MER: "Ny skattechock för riskkapitalet"

ÄNTLIGEN SVARTA SIFFROR FÖR LIDL Lågpriskedjan Lidl har vänt till vinst i Sverige, efter en rad år av förluster. Resultatet för det senaste brutna räkenskapsåret blev 107 miljoner kronor för den svenska verksamheten. (Di)

LÄS ÄVEN: "Blandad kasse när Ica släpper resultat"

MICROSOFT TROR PÅ STARK ONLINE-TILVÄXT Microsoft räknar med snabb tillväxt för vissa av bolagets nya onlinetjänster, däribland mjukvaran Azure och kontorsprogrammet Office 365. (FT)

MISSA INTE: "Gardell köper också finskt"

FRANKRIKE VILL ATT GOOGLE OCH FACEBOK SKA SKATTA I EUROPA Frankrike argumenterar för ett nytt europeiskt regelverk, som ska se till att amerikanska internetbolag, som Google och Facebook, betalar skatt på vinster de gör i Europa samt att intäkter fördelas mellan medlemsländerna. Utöver Frankrike har även Tyskland och Storbritannien drivit frågan om att byta skattereglerna som gör att amerikanska internetjättar kommer undan från stora företagsskatter i Europa. (WSJ)

MISSA INTE: "Kraftansträngning gör Google grönare"


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant