Fotograf: Jason Edwards

Vad myrorna kan lära oss

Alla vet att fem myror är fler än fyra elefanter. Men myrorna har mer att lära oss menar en forskare som besvarar frågan varför myrstackar är bättre än summan av sina delar medan det ofta förhåller sig precis tvärtom för mänskliga organisationer

Många barn har lärt sig att läsa och räkna av barnprogrammet Fem myror är fler än fyra elefanter. I senaste Harvard Business Review tar forskaren Andrew J. Smart hjälp av myror för att lära företagsledare och myndighetspersoner hur de ska sköta sina organisationer.

En enskild myra är bara förmögen till ett fåtal enkla beteenden och beslut. Smart går så långt som att kalla myror för enfaldiga, mentalt fyrkantiga och oflexibla varelser. Men tillsammans är myrorna oslagbara och de har erövrat nästan varje hörn av jorden med sina otroligt flexibla, mångskiftande och kreativa kolonier.

Varför är myrstackar bättre än summan av sina delar medan det ofta förhåller sig tvärtom med mänskliga stater och organisationer?

Enligt Smart finns svaret i skillnaden mellan hur de båda arterna hanterar osäkerhet. I sin nya bok, Autopilot: The Art & Science of Doing Nothing, beskriver han hur myran använder slumpen och bristen på ledarskap till sin fördel. När myror utforskar ett territorium vandrar de slumpmässigt omkring tills det att någon myra hittar något av värde. Då sprids informationen blixtsnabbt och tusentals myror samlas för att ta tillvara på godbiten.

Det är inte koloniens drottning som leder arbetet utan varje myra är fri att med sin klena begåvning och enkla instinkter sköta sig själv. Deborah Gordon, biologi vid Stanford University menar att det här visar att finurlig toppstyrning ibland är mindre effektiv än robusta gräsrotsstrategier som myrornas.  Helt utan strategi, processmanualer eller "risk management" har myrorna blivit ett av jordklotets framgångsrikaste arter.

Mänskliga organisationer brukar ha en annan inställning till upptäckter och en helt annan attityd till motgånger. För människan är slumpen obehaglig och många chefer ser helst fler riskanalyser, budgeter och standardiserade processer snarare än färre.

När vi människor misslyckas med ett projekt eller åtagande vill vi gärna försöka lära oss något från det - i företagsvärlden gärna med en lång PowerPoint-presentation. Trots att situationen tvivelsutan har förändrats till nästa gång. Myrorna lär sig inte av sina misstag på samma sätt. Det kanske låter dumt - men å andra sidan slöser de ingen tid på uppföljningar eller riskanalyser. Och de hittar även sånt de kanske inte letade efter.

Andrew J. Smart vill att vi ska sluta slåss mot osäkerheten och istället välkomna den. Individer och organisationer lär sig som mest när de överraskas. Smart förtydligar sitt resonemang med ett exempel på vad som händer när en bilförare möter en bil som kör i fel fil. I samma stund upphör allt annat än den annalkande bilen att upphöra och fokusen är total.

Överraskningar är information. När en organisation anstränger sig för att planera, övervaka och dokumentera tillvaron så minskar överraskningarna och därmed också möjligheterna att skaffa och sprida ny information. I slutändan leder det till långsammare innovationstakt och organisationer som riskerar att slås ut av yngre och mer lättrörliga konkurrenter.

Smart pekar ut datorspels-distributören Valve och strömningstjänsten Netflix som företag som har släppt in slumpen och tagit tillvara på den kreativitet som följer av detta. Kanske kan andra företag lära sig något av myrornas strategi. Eller brist på strategi. 


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.