Är Jonas Bygdeson Sveriges smartaste kapitalist?

"Fler förebilder behövs i förorten"

"Varför ska man bry sig om plugget om ens pappa inte kan få jobb trots att han är ingenjör?" Jonas Bygdesons organisation vill bryta utanförskapet genom att föra samman förortsungarna med näringslivet.

Jonas Bygdesons vision är att minska ungdomsarbetslösheten och utanförskapet. För två år sedan tog han initiativet att starta företaget My Dream Now, som erbjuder högstadie- och gymnasieelever från områden med hög arbetslöshet coachning av förebilder från näringsliv och universitet. Jonas Bygdeson menar att brist på förebilder kan leda till att unga hamnar i utanförskap.

"Om man är uppvuxen i en miljö där ens pappa var ingenjör i hemlandet och har sökt hundra jobb utan att få något i Sverige - varför ska man då själv välja att utbilda sig på universitetet? Det rationella i det läget kan många gånger vara att strunta i plugget."

Genom My Dream Now kan ungdomar komma i kontakt med förebilder och potentiella arbetsgivare på och på så sätt motiveras till att studera vidare. Att hitta samarbetspartner från näringslivet har inte var några problem.

"Det finns ett stort engagemang från företag i segregations- och utanförskapsfrågor. Under våren har vi låtit 530 högstadie- och gymnasieelever från områden som Husby och Botkyrka inspireras av coacher som har föreläst på skolorna och bjudit in eleverna till studiebesök på sina arbetsplatser", säger han.

Nästa steg är att skala upp. "Med ett välkänt namn får vi möjlighet att ta betalt på ett annat sätt än tidigare", fortsätter han och tillägger att My Dream Now drivs utan vinstintresse. 

Social Capitalist Award 2013
För sjunde året i rad delar Veckans Affärer ut Social Capitalist Award, Sveriges främsta utmärkelse till förebilder som byggt upp verksamheter som bidrar till att lösa samhällsproblem. En jury har valt ut sex nominerade i två kategorier. Den 2 oktober utses två pristagare till Årets samhällskapitalist respektive Årets samhällsentreprenör. 

Relaterade artiklar


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant