Fotograf: Pontus Lundahl

Varning för hajpade fingerbolagsaktier

De svenska fingersensorbolagen har haft ett dunderår och efter nyheten att Apples nya lur innehåller en fingersensor spåddes en ljus framtid. Men nu varnar analytiker för att aktierna är på tok för dyra.

Six News har kontakt en analytiker som varnar för att årets två börsvinnare, Precise Biometric och Fingerprint Cards är på tok för dyra, trots att de har hög potential. Båda bolagen är upp över 500 procent i år.

(I senaste numret av Veckans Affärer görs en djuplodande genomgång av den exploderande biometritekniken och företagen i fokus. Klicka här för att provläsa senaste numret och arkivet under 24 timmar.)

Apples fingersensor kan förutom att låsa upp telefonen även bekräfta köp, något som skulle kunna revolutionera mobila betalningar. Den nya funktionen gjorde att de svenska bolagen Fingerprint Cards och Precise Biometrics tjöt av glädje. Precise vd Thomas Marschall kallade lanseringen för "inte mindre än fantastiskt", och menade att det var allt bolaget kunde hoppas på. Fingerprint Cards vd sade till Six att "man kan säga att det är nu det börjar. Det är nu marknaden tar fart".

Analytikerna är dock lite försiktigare i sina omdömen. En analytiker Six har pratat med tycker att aktien är övervärderad även om potentialen är hög.
"SmartMetric nämnde tidigare i år att den globala fingeravtryck/biometri-marknaden kan tänkas vara värd 10 miljarder dollar år 2018",säger analytikern.

"Om Fingerprint, generöst antaget, skulle ta 5 procent av det skulle bolaget sälja för cirka 3 miljarder kronor. Detta skulle göra att dagens börsvärde på 4 miljarder ger en försäljningsmultipel på 1,3x. Det är väldigt dyrt eftersom tillväxttakten med största sannolikhet avtar efter 2018. Scania handlas till omkring 1,2x sales på nästa år, Volvo 0,7x", menar analytikern.

Dessutom har Fingerprint ännu inte visat några större order, vilket ökar osäkerheten. Det finns också frågetecken kring lönsamhetsmarginalen när konkurrensen hårdnar.

"Marginalerna kommer troligtvis att pressas när marknaden mognar", säger analytikern.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.