Är Stefan Krook Sveriges smartaste kapitalist? Fotograf: Dan Hansson

"När jag startade sa folk att jag var galen"

"När jag först fick idén att starta ett företag där vinsten gick till välgörenhet sa folk att jag var galen." Idag har Stefan Krooks företag genererat 27 miljoner kr till välgörande ändamål.

De senaste sju åren har Stefan Krook genererat 27 miljoner kronor till välgörande ändamål. Med Godel och Godfond driver Stefan Krook företag där vinsten går till ideella organisationer i stället för till aktieägare.

"När jag för tio år sedan fick idén att jag skulle starta ett företag där vinsten gick till välgörenhet så kunde jag knappt berätta om det för någon. Mina gamla studiekamrater avrådde mig och folk jag inte kände verkade tro att jag helt tappat förståndet."

"Men det har hänt mycket på tio år. Till och med etablissemanget har insett att något måste göras".

Trots de senaste årens ändrade attityder är han bekymrad över att vi fortfarande utgår från att ett företags enda syfte är att vinstmaximera.

"Vi människor är egoister men vi är inte bara egoister. Vi är också människor som bryr oss om varandra", säger Stefan Krook.

"Likadant borde det vara i företagsvärlden. Bolag ska sträva efter att generera vinst men de kan inte enbart drivas av egennytta."

Social Capitalist Award 2013
För sjunde året i rad delar Veckans Affärer ut Social Capitalist Award, Sveriges främsta utmärkelse till förebilder som byggt upp verksamheter som bidrar till att lösa samhällsproblem. En jury har valt ut sex nominerade i två kategorier. Den 2 oktober utses två pristagare till Årets samhällskapitalist respektive Årets samhällsentreprenör. 

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.