Carl Jan Granqvist tror på insekter som nästa mattrend Fotograf: Scanpix

Matnestorn Carl Jan har fått smak för insekter

Forskare tror att om vi åt mer insekter vore problemen med växthusgaser och svält lösta. Carl Jan Granqvist, nestor inom svensk matkonst, har fått smak för krypen.  â€Jag skulle säkert kunna bjuda på insekter vid en finare middag.”

Insekter är en utsökt läckerhet, mycket näringsrika och hälsosamma och de kanske kan rädda världen , säger Mark Bomford, chef för det ansedda Yaleuniversitets forskningsprojekt för hållbar mat, till VA Hållbarhet.

Trenden är att världen kräver mer och mer animaliskt protein. Dagens dominerande källor är äsk och nötkött som är påfrestande för såväl klimatet som vattentillgången att framställa. Insekter är mycket näringsrika och preliminära forskningsresultat pekar på att vi skulle kunna minska miljöpåverkan betydligt om de blev den främsta proteinkällan i stället för kött , fortsätter han.

I många delar av världen nns redan insekter på menyn, men den stora utmaningen är att göra dem attraktiva som mat för västerlänningar. Därför samarbetar Yale med Nordic Food Lab i Köpenhamn, som är kopplat till den internationellt prisbelönta danska stjärnkrogen Noma.

Nordic Food Lab inriktar sig på att få insekterna välsmakande. Vi vill kombinera Nomas innovativa kulinära matkonst med

forskning från universitetet i Köpenhamn, som inriktar sig på matsäkerhet , säger Mark Bomford. Även i Sverige ökar intresset för insekter som nästa stora trend. Om den slår igenom öppnas nya aff ärsmöjligheter för nytänkande entreprenörer. Stjärnkrögaren och vinexperten Carl Jan Granqvist tror mycket väl att det kan bli så:

Vad som ska ätas baseras på trender. Det kan man se genom århundradena. Om något är mycket omskrivet och smakar bra så vill människor pröva det. Folk har alltid älskat att vara moderna och att imponera på andra. I USA är hållbar mat redan en jättetrend , säger han. 

Siffrorna talar sitt tydliga språk. Redan i dag utnyttjas 1 400 arter av insekter som föda, främst i Afrika, Asien och Sydamerika. I Botswana i södra Afrika är till exempel mopanelarven ansedd som en delikatess och tillreds med stor omsorg.

Torkade kan insekternas proteininnehåll uppgå till 60 procent av totalvikten medan en köttbit har omkring 22 procents protein. För att få fram ett kilo biff kött krävs 10 kilo foder. Samma mängd ger nio kilo gräshoppor. En studie från ett holländskt universitet tyder på att insektsuppfödning bara ger en bråkdel av de växthusgaser som boskapsuppfödning orsakar. De innehåller höga halter av mineraler och viktiga spårämnen. Bland annat diskuteras det att använda dem som tillskott för att öka näringshalten i t ex pizzor. Men om det trots alla fördelar ändå inte vattnas i munnen vid tanken på att äta insekter så är du inte ensam:

Enligt den västerländska dieten lever insekterna tyvärr ännu inte upp till standarden för säkra livsmedel. De är heller inte kulturellt passande. Men detta strävar vi efter att förändra , säger Mark Bomford. En viktig förutsättning är att få logistiken att fungera säger Carl Jan Granqvist.  De stora kedjorna måste satsa på att nå ut med produkten, exponera den på rätt sätt och skapa recept som lär folk att tillreda dem så att det blir gott. Vi äter ju redan i dag sniglar.

Skulle du själv kunna tänka dig att bli en ambassadör för insekter?

Ja, jag har i hela mitt liv varit ny ken på mat och följer den här utvecklingen med stort intresse. Själv äter jag till exempel gärna inälvor, vilket är hållbart då de annars brukar slängas. Så om de framställs på ett säkert och hållbart sätt kan jag tänka mig att bli en ambassadör. Men det är nog inget för äldre damer att äta termiter  de vill nog hellre ha en sockerkaka säger han. 

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST