1 av 3
Bildspel: Bildspel. Klicka vidare för fler bilder och faktarutor. "Silicon Valleys regel nr 1 - att det är okej att misslyckas - gäller även här." Fotograf: Tony Avelar

"Teknik är lösningen"

Claudia Olsson var första svensken som valdes ut till Singularity University, en tummelplats för världens skarpaste hjärnor. Idag är hon tillbaka på talangfabriken som rekordung rådgivare. Läs Veckans Affärers intervju med henne.

Jag ser henne så fort jag kommer in i restaurangen, hennes mörka hårsvall och hennes yviga gester. Hon är uppspelt när hon beskriver alla möjligheter som nns för framtidens hälsovård, inte minst i Sverige, med hjälp av ny teknik. 29-åriga Claudia Olssons tankar och idéer har gjort många ny kna, inte minst utrikesdepartementet där hon nyligen var för att dela med sig.

Min presentation handlade om vad som i dag kan uppfattas som en utopi men som inte är det. Inom fem till tio år kan superhörsel, supersyn och odling av nya organ vara verklighet. Sverige har varit jätteduktigt på ICT-området (information och kommunikation). Hur kan vi överföra det till bioteknikområdet? Eller hur kan vi applicera big data på bioteknikområdet? , undrar hon och väcker era intressanta funderingar. 

Nästa gång jag möter Claudia Olsson är hon på Nasas forskningsområde Moff et Field i Silicon Valley, många tusen mil ifrån den bullriga Stockholmskrogen. Hon är där som rådgivare till framtidsuniversitet Singularity. 

Hade det inte varit för Singularitys aktivitet och  aggor med emblem i orange, gult, lila och blått hade känslan av en övergiven stad, där tidigare alltifrån banker till en egen McDonald s servade de tusentals anställda på den numera nedlagda militärbasen,  varit ännu tydligare. Men bakom den övergivna fasaden pågår fortfarande rymdforskning. 

I början efter jag kommit hit vaknade jag på natten av ett extremt högt dammsugarljud. Det visade sig vara vindtunnlar, där Nasa testade ygplan och raketer. De kan bara användas nattetid annars skulle de släcka ned stora delar av Silicon Valley , berättar Claudia Olsson och pekar mot de stora vita schabraken som står en bit bort på området. 

Relationen mellan Singularity University och Claudia Olsson är mångårig och hade sin början när hon själv kom hit som student sommaren 2010. Då valdes hon ut, som första svensk, bland 1 600 sökanden till utbildningen som trots att den då bara var inne på sitt andra år redan fått en hög status. Kampen om de totalt 80 platser som Singularitys sommarkurser erbjöd var hård. 

Jag hade precis blivit utsedd till årets topptalang av Nova 100. Barbro Ehnbom, som jag träff at tidigare, lyfte upp det i sitt nätverk. Där fanns Andrew Hessel, en guru inom syntetisk biologi som jobbar för Singularity, som tyckte att jag borde söka. En utbildning jag då knappt kände till , berättar Claudia Olsson. 

Motiveringen från juryn i Nova, ett talangnätverk som bland annat genom Supertalangakademin samarbetar med Veckans Affärer, kan ha bidragit:

En unik person med gränslöst mod och sann inre övertygelse om att åstadkomma global social förändring.  

Hon, liksom de andra på Singularity, är nämligen drabbade av rädda-världen-syndromet . Men skillnaden från många andra som går omkring med samma symtom är att på Singularity är målet att hitta praktiska, genomförbara lösningar på problemen med teknikens hjälp. 

Just teknik var något som föll Claudia Olsson i smaken. För det var inte dockor utan ygande tefat, barndatorer och elektriska tåg och bilar som toppade önskelistan när julen stod för dörren i lägenheten på Gärdet där hon bodde tillsammans med sin mamma. På rundvisningen av Singularity fastnar vi extra länge i innovationslabbet och hon berättar hur hon som nybliven student i snabb takt hade sönder två av de drönare i miniformat som de får leka med för att öppna sina sinnen.

Första gången lyckades jag krascha den så allvarligt att den inte gick att laga och andra gången började den att brinna. Men det var lugnt. Silicon Valleys regel nummer ett att det är okej att misslyckas gäller även här , säger hon och skrattar. 

Hon ck svenska och polska hemifrån men hennes språkintresse, som väcktes i tidiga år, var långt ifrån tillfredsställt. Extra tyska, franska, engelska och japanska stod också på schemat. Jag var fascinerad av den japanska kulturen och när jag var 12 år började jag läsa japanska. När jag hörde talas om Handelshögskolans Japaninriktning visste jag att det var den jag ville läsa. Det är ett svårt språk att underhålla, men när jag förra året reste runt i Japan för att kolla på olika lösningar för  äldrevård ck jag en chans att praktisera.

Vägen till Handelshögskolan gick via Stockholms privatskolor och på gymnasiet i Viktor Rydberg kom hon till en ny insikt. Insikten om ledarskapets betydelse och genomslagskraft. 

Mitt stora intresse utvecklades när jag var 17 18 år och ck vara med i ett ledarskapsprogram, Raoul Wallenberg Academy for young leaders. Det var Raoul Wallenbergs syster Nina Lagergren som hade initierat det för att inspirera unga i Sverige att i hans anda göra skillnad i världen genom det goda ledarskapet , berättar Claudia Olsson när vi slår oss ned i en av alla färgglada soff or som står utställda på baksidan av skolbyggnaden. 

En ny värld öppnade sig och jag började själv  arrangera utbildningar i ledarskap. Mitt specialarbete på gymnasiet ledde till ett samarbete med Electrolux, då jag åkte omkring och föreläste om det goda ledarskapet.

Perioden som följde blev än intensivare. Industriell ekonomi på KTH, internationell ekonomi på Handelshögskolan, skolprojekt, jobb, utbytesterminer i Tyskland och Frankrike. Allt på en gång. Hon utmärkte sig snabbt, även bland i övrigt högpresterande elever, som någon som ck saker och ting att hända. I kontakten med Claudia Olsson, såväl före som under intervjun, är just det inget man behöver tvivla över. Hjärnan går på högvarv och ibland är det svårt att följa med i hennes snabba byten av samtals-ämnen och referenser. 

Vi blir avbrutna av studenter som ber henne om hjälp, framför allt med kontakter som är viktiga för deras projekt. Hon är en av sommarens åtta rådgivare, den yngsta, och ansvarig för hälsa, en av skolans
åtta globala utmaningar. Det var sommaren på FN i New York som väckte hennes intresse för hälsofrågor. 

FN:s fokusområde det året var global hälsa. Jag hade en fantastisk upplevelse där och försökte engagera mig i så många olika projekt som möjligt. Jag tog hjälp av mitt nätverk och försökte jobba så entreprenöriellt som det gick. Det handlade mycket om att koordinera olika organisationers arbete med varandra , säger Claudia Olsson och berättar om spännande möten med såväl George Bush som Bill Clinton. 

Det var i New York hon lärde känna Barbro Ehnbom. Efter en tid som projektledare för Barbro Ehnboms Swedish American Life Science Summit, ett möte där investerare, entreprenörer och life sciencebolag träff as för att diskutera möjligheter, trender och stärka bryggan mellan Sverige och USA, kom hon i kontakt med en person som kom att få stor inverkan på hennes fortsatta karriär. William Haseltine är en framgångsrik forskare, främst inom hiv och det mänskliga genomet, som blivit minst lika framgångsrik som entreprenör och riskkapitalist. 

Claudia Olsson tackade inte nej när hon blev erbjuden att åka till Hyderabad i Indien och jobba för hans ideella organisation Access Health, vars syfte är att genom forskning, informationsöverföring och praktiskt och nansiellt stöd vid implementering, öka tillgången på högkvalitativ vård i världen. 

Han hade sett att det fanns många goda lösningar i Asien dit vi normalt exporterar våra lösningar. Min främsta uppgift var att hitta hälsoinnovationer men vi jobbade också med skolhälsoprogram och att studera Indiens sjukförsäkringssystem , säger hon.  Snart blev Claudia Olsson chef för Access Health i Sydostasien och Singapore.

Vi förstod att det som avgjorde framgången för ett hälsovårdssystem var nansieringslösningen. Vi lanserade nyligen en bok om Singapores hälsovårdssystem, ett av de länder i världen som har lägst kostnad i förhållande till BNP för sin hälsovård samtidigt som resultaten är i världsklass.

Under åren med Access Health i Singapore hann Claudia Olsson även med att starta en inkubator i Filip pinerna tillsammans med Ayalla Foundation för att hitta nya mobila vårdslösningar för bland annat tuberkulos och skolhälsa, lett en kartläggning av möjligheterna att introducera innovativa hälsotekniker i Kina och Japan samt medverkat till att lansera The joint learning network en möjlighet för länder att lära av varandras erfarenheter på hälsoområdet. Hon startade också bloggen Silverevolution i syfte att lyfta innovationer inom äldrevård, ett område där alltför få entreprenörer nns i dag enligt Claudia Olsson. Och ett område där hon själv vill satsa framöver. 

Jag är född entreprenör och älskar att bygga organisationer som har stor påverkan. Efter den här sommaren vill jag ta kunskapen från Access Health och ge mig i kast med er utmaningar inom äldrevård tillsammans med några andra rådgivare från skolan , säger hon och berättar lite i smyg om företag som ännu är på planeringsstadiet.

Så mycket är säkert att det är inspirerat av Singularity University

Claudia Olsson är en av de medverkande på VA:s Framtidsdag den 20 november. 

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST