Entreprenör Isabella Löwengrip Fotograf: Anders Wiklund/Scanpix

Så blir Sverige världsbäst för entreprenörer till 2020

Sverige har alla förutsättningar för att bli världens främsta entreprenörsland. Men om Sverige ska kunna producera fler framgångsrika entreprenörer som Isabella "Blondinbella" Löwengrip krävs stora förändringar, enligt Entreprenörsbarometern 2013.

Målet är enligt Founders alliance vd och grundare Niclas Carlsson att Sveriges entreprenörsklimat ska vara världsledande om sex år, alltså 2020, skriver Affärsvärlden. Niclas Carlsson har märkt att den globala ekonomiska krisen motiverat entreprenörer, men anser att Sverige nu befinner sig i en brytpunkt där läget är problematiskt.

MISSA INTE: "Är du snygg? Sätt det i CV:et!"

Entreprenörsbarometern ämnar kartlägga inom vilka områden entreprenörerna själva upplever utmaningar och hinder för sin verksamhet, både operativt och systemmässigt.

MISSA INTE: "Lista: De är världens 77 hetaste svenskar"

Entreprenörsbarometern visar att det finns två stora utmaningar för Sveriges entreprenörer , säger Niclas Carlsson till Affärsvärlden. Det är dels det egna operativa arbetet, det som entreprenörerna själva kan hantera. Den andra är samhällsutmaningen som företagarna inte själva kan påverka. Där är det politikerna som sätter spelreglerna. Här krävs en kombination om vi ska få världens främsta entreprenörer som kan bygga många fler mellanstora och stora bolag som krävs för att skapa nya jobb och finansiera välfärden .

Barometern citerar myndigheters byråkratiska system, den dåliga kunskapen om entreprenörer, krångliga och omoderna lagar samt höga skatter och avgifter som hinder för entreprenörernas verksamhet. När entreprenörerna rankar sina leverantörer hamnar banker och politiker längst ner på 2,4 poäng utav 5, medan it-leverantörer ligger högst, på 3,35 poäng, enligt Affärsvärlden.

Tidningen skriver att hela systemet med skatter, regler, rapporteringar och förordningar enligt entreprenörerna måste förändras på ett långsiktigt och hållbart sätt.

Förenklingen är viktig i alla dimensioner, men också förändringar suger energi , säger Niclas Carlsson till Affärsvärlden. Entreprenörer är personer som vill hålla sig till reglerna, eftersom det inte lönar sig att köra genvägar. Förändringar får inte vara nyckfulla .

Samhället måste inse fördelarna med entreprenörsdrivna och ägarledda företag, skriver Affärsvärlden, då många enligt barometern inte förstår sig på entreprenörskap och den fria formen av verksamhet som det innebär.

Barometern visar att entreprenörer måste skapa jobb som genererar skatteintäkter för att Sverige ska bli världens främsta entreprenörsland.

Men entreprenörernas största utmaning är enligt barometern att hitta bra personal när många sökande saknar den kompetens och erfarenhet som nya företag efterfrågar. Dessutom skrämmer lagen om anställningsskydd (LAS) och de tunga sociala avgifterna företag från att anställa. Därför vill entreprenörerna se att utbildningsinsatser bli mer stöttande för framtida entreprenörer och ger dem mer kompetens, enligt barometern.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST