Fotograf: Ben Hider

Är du snygg? Sätt det i CV:et!

Skönhet är bland det bästa du kan ha i CV:et, menar italienska forskare. Snyggingar tjänar mer, befordras snabbare och har, enligt en ny studie, betydligt lättare att söka jobb

Business Insider rapporterar om en en italiensk studie där forskare skickade ut mer än 10 000 CV:n med precis samma innehåll. Förutom på några små detaljer såsom namn, adress - och viktigast - bild. Syftet var att se om skönhet hjälper i jakten på jobb.

Totalt svarade arbetsgivarna på 30 procent av de utskickade meritförteckningarna, men det fanns betydande variationer. De kvinnor som forskarna bedömde som attraktiva blev uppringda i 54 procent av fallen medan motsvarande siffra för attraktiva män var 47 procent.

Kvinnor som bedömdes som oattraktiva blev uppringda endast i 7 procent av fallen och oattraktiva män i 26 procent av fallen.

Dessutom testade forskarna effekten av att ha ett utländskt namn. Oavsett skönhet blev icke-italienare av båda könen uppringda endast i 12-13 % av fallen.

Studien når samma resultat som en tidigare argentinsk studie som visade att attraktiva människor blev uppringda 36 % oftare än oattraktiva människor. Den studien använde precis samma grundansikten men redigerade dessa digitalt för att uppnå olika skönhetsnivåer.

Kanske är arbetssökande bara ytterligare en aktivitet där vackra människor har det lättare. Men Business Insider noterar att forskningen inte är helt samstämmig och pekar på en israelisk studie som visade att snygga män hade det mycket lättare i jobbsökandet än sina mindre attraktiva bröder. För kvinnor var det tvärtom. De som var snyggast blev aktivt bortvalda.

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.