Fotograf: Ben Hider

Är du snygg? Sätt det i CV:et!

Skönhet är bland det bästa du kan ha i CV:et, menar italienska forskare. Snyggingar tjänar mer, befordras snabbare och har, enligt en ny studie, betydligt lättare att söka jobb

Business Insider rapporterar om en en italiensk studie där forskare skickade ut mer än 10 000 CV:n med precis samma innehåll. Förutom på några små detaljer såsom namn, adress - och viktigast - bild. Syftet var att se om skönhet hjälper i jakten på jobb.

Totalt svarade arbetsgivarna på 30 procent av de utskickade meritförteckningarna, men det fanns betydande variationer. De kvinnor som forskarna bedömde som attraktiva blev uppringda i 54 procent av fallen medan motsvarande siffra för attraktiva män var 47 procent.

Kvinnor som bedömdes som oattraktiva blev uppringda endast i 7 procent av fallen och oattraktiva män i 26 procent av fallen.

Dessutom testade forskarna effekten av att ha ett utländskt namn. Oavsett skönhet blev icke-italienare av båda könen uppringda endast i 12-13 % av fallen.

Studien når samma resultat som en tidigare argentinsk studie som visade att attraktiva människor blev uppringda 36 % oftare än oattraktiva människor. Den studien använde precis samma grundansikten men redigerade dessa digitalt för att uppnå olika skönhetsnivåer.

Kanske är arbetssökande bara ytterligare en aktivitet där vackra människor har det lättare. Men Business Insider noterar att forskningen inte är helt samstämmig och pekar på en israelisk studie som visade att snygga män hade det mycket lättare i jobbsökandet än sina mindre attraktiva bröder. För kvinnor var det tvärtom. De som var snyggast blev aktivt bortvalda.

Relaterade artiklar


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. H&M tar upp kampen med Ikea – här är deras nya möbelsatsning
  2. Förvaltaren: Dags att sälja kursraketen som tokhaussas av marknaden
  3. McDonalds skrotar plastsugrören i en av kedjans största marknader – och Norden står näst på tur
  4. Storbanken: Bopriserna kommer fortsätta dyka
  5. Elon Musk hånar blankarna i Tesla: Deras korta positioner ”exploderar” inom 3 veckor
  1. Nu störtdyker försäljningen av bostäder i Stockholm
  2. Idag slog H&M:s senaste satsning AFound upp dörrarna – här är VA:s dom
  3. Den här skräckinjagande grafen visar hur Sveriges BNP riskerar att falla fritt i år
  4. Efter 100 000 simuleringar: AI har svaret på vem som vinner fotbolls-VM – och det är inte Tyskland
  5. H&M-aktien faller tungt på börsen idag – det här är anledningen

För dig som prenumerant