Kobe Bryant, gårdagens superstjärna? Fotograf: Mark J. Terrill

Nördarna är de nya superstjärnorna

Det kallas "Kobe Bryant"-effekten: Företagen belönar superstjärnorna i branschen med tiotals miljoner dollar för deras tjänster. "Det är alltid trevligt att få den lön man faktiskt förtjänar."

Qz.com rapporterar att de största stjärnorna inom programmering och ingenjörsskap kan tjäna tiotals miljoner dollar per år hos de stora teknikjättarna i Kalifornien. I lön.

Riskkapitalisten Marc Andreessen, som bl.a. sitter i Facebooks styrelse, tycker att utvecklingen är naturlig. När en liten förändring i en algoritm kan göra skillnaden mellan hundratals miljoner dollar i intäkter är det inte konstigt om hjärnorna bakom får vidlyftiga ersättningar.

"Det är alltid trevligt att få den lön man faktiskt förtjänar", säger Marc Andreessen.

Andreessen kallar det hela för "Kobe Bryant"-effekten, efter den amerikanska basketspelaren Kobe Bryant som lyfter extravaganta summor varje år baserat på sina prestationer på planen.

Nationalekonomen David Autor vid MIT har en mer politisk syn på det hela. Han kommenterar att arbetsmarknaden för de högst utbildade i USA aldrig någonsin har varit bättre. Han menar att dagens teknik och den moderna ekonomin är uppbyggd så att de största begåvningarna har möjlighet att snabbt och lätt kapitalisera på sina talanger. 

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.