Fotograf: Scanpix & Exeger

Om Obamas besök: "Vi är stolta så vi spricker!"

Giovanni Fili, vd för solcellsutvecklaren Exeger, berättar för Veckans Affärer varför Obamas besök på KTH är så viktig för svensk forskning och vad som väntar inom solcellsforskningen.

När Obama besöker KTH ligger fokus på grundforskningen inom solceller och bränsleceller. För Exeger, som har kontor vid KTH och ett väletablerat samarbete med USA, är Obamas besök på KTH en bekräftelse på att de goda relationerna med USA inom energiforskningen fortsätter. Samarbetet är särskilt betydelsefullt nu när både Sverige och USA politiskt rör sig mot ökat miljömedvetande och är delaktiga i att utforma hur den nuvarande och framtida energianvändningen ser ut.

Vi är stolta så vi spricker här , säger Giovanni Fili till va.se om Obamas uppvisade intresse för svensk energiforskning.

Det är viktigt att USA även fortsättningsvis uppmärksammar att den svenska energiforskningen ligger i framkant då kommersialiseringen av denna forskning är en central del av teknikens genomslag, enligt Giovanni Fili.

Han understryker samtidigt betydelsen av inhemskt stöd för Exegers verksamhet.

När fastighetsbolaget Wallenstam investerade 10 miljoner kronor i Exeger i mitten av augusti och därmed blev delägare bekräftades industrins intresse. Dessutom signalerar Exegers goda relationer med exempelvis Vinova och Energimyndigheten förtroende för den pågående solcellsforskningen.

Vi satsar målmedvetet på att bygga starka relationer med framtida kunder för att förstå hur vi ska utforma våra produkter för att de verkligen ska nå framgång , sade Giovanni Fili i ett pressmeddelande från augusti.

I samband med att Exeger säkrat 135 miljoner kronor under året från aktieägare och Energimyndigheten ska företaget investera i en produktionsanläggning som med en kapacitet på 20 MW per år kommer att bli en av världens största, enligt pressmeddelandet.

Med start nästa år ska Exeger börja producera nya solceller där som passar särskilt bra i Sverige då de inte är beroende av direkt solljus. Detta innebär även att tekniken kan generera el såväl inomhus som utomhus. Visionen är att integrera solceller i byggnader i fasader, fönster och tak samt i konsumentprodukter som bärbara datorer och läsplattor för att förlänga batteritiden. Exeger siktar på att erbjuda produkter med unik design, god effektivitet och låga tillverkningskostnader.

Företaget har därmed de patent, de pengar och det stöd som krävs för satsningen, enligt Giovanni Fili.

Framtiden ser ljus ut för oss , säger han till va.se.

Relaterade artiklar


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!


VECKANS AFFÄRERS SENASTE LISTOR

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Här är Nordens 10 hetaste aktier att köpa just nu
  2. Så blev han Europas rikaste man – lyx, intriger och fientliga övertaganden
  3. Ericssons vändning tar analytikerna på sängen – aktien tokrusar
  4. Svenska solpaneler för ditt hustak är knappt synliga för ögat
  5. Jordskredsseger för AI i tävling mot toppjurister - löste komplicerad uppgift över 90 minuter snabbare
  1. Simon Blecher avslöjar: Så här ser min privata portfölj ut
  2. Kronan har fallit till lägsta nivån på nio år – nu befarar Nordea ytterligare nedgång
  3. H&M-arvingen har i tysthet dumpat miljoner aktier i bolaget
  4. Ericssons vändning tar analytikerna på sängen – aktien tokrusar
  5. Legendariska investeraren George Soros spekulation mot Norwegian slutade i katastrof: Förlorade 40% - på bara en dag

SENASTE MAGASINET: