1 av 13
Bildspel: BILDSPEL - Klicka för att se några av världens hetaste svenskar internationellt. Anchisa Wallström, som är mer känd under namnet Foki, driver en av Sveriges största bloggar (fokis.se) och klädmärket Fokiwa som säljs på nätet och bland en rad återförsäljare. Hon studerade entreprenörskap på gymnasiet i Umeå och efter åtta år i Sverige flyttade hon tillbaka till Thailand. Fotograf: Robert Eklund / Stella Pictures

Lista: De är världens 77 hetaste svenskar

För hundra år sedan utvandrade svenskarna av nöd - i dag är det hunger på framgång och nya utmaningar som fått en halv miljon svenskar att lämna landet. Veckans Affärer har kartlagt de mest framgångsrika svenskarna utomlands.

Sedan början av 1970-talet och fram till i dag har cirka 1 miljon svenskar lämnat Sverige. Den moderna utvandringen är därmed tre gånger så omfattande som för hundra år sedan då cirka 1,5 miljoner svenskar tog båten för att fara till Amerika under emigrationsvågen 1850-1930.

Då utvandrade svenskarna av nöd men i dag är det snarare hunger på framgång och nya utmaningar som lockar svenskar utomlands.

Veckans Affärer har i en unik kartläggning synat vilka av alla utlandssvenskar som är de allra mest framstående. Det handlar om framgångsrika fastighetsmäklare i New York, reklamare i London, kapitalförvaltare i Moskva, designchefer i Shanghai, bloggstjärnor i Bangkok, filmstjärnor i Hollywood och direktörer i Paris.

I listan över världens 77 hetaste svenskar finns välkända namn som Skypemiljardären Niklas Zennström i London, styrelseproffset Carl-Henric Svanberg, Spotify-grundaren Daniel Ek samt världsproducenten Nadir "Redone" Kayat. Men listan befolkas även av personer som är mindre kända för den breda svenska allmänheten men som är internationella tungviktare.

I den kategorin finns bland andra världens mest kreative svensk Stefan Olander i San Francisco, lobbyisten Mats Persson i London och medieprofilen Anchisa Wallström i Bangkok.

I bildspelat ovan finner du några av namnen från listan. Hela listan över världens 77 hetaste utlandssvenskar hittar du i senaste numret av Veckans Affärer. Köp tidningen i närmsta affär eller skaffa en prenumeration här.

Redan prenumerant?
Då kan du läsa senaste numret och hela vårt arkiv online.

Inte prenumerant?
Testa den digitala tidningen i 24 timmar helt gratis.


NYHETSBREV


Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Här är Leif GW:s nya jätteinvestering - ”Det här tror jag stenhårt på"
  2. Hemlige svenske kasinomiljardären talar ut – för första gången
  3. Tesla har plötsligt släppt en helt ny sportbil – och den kan förändra allt
  4. Forskare: 16 saker som får folk att tycka du är attraktiv
  5. Två killar från förorten har byggt ett monster som växer snabbare än Spotify – ”Vi har fått jobba dubbelt så hårt”
  1. Svenske medieprofilen lämnar allt för att leva på 6.000 kr i månaden – ”jobba 8-17 gör mig sjukt deprimerad”
  2. Här är 36-åringen som just köpte Sveriges dyraste bostad – för en astronomisk prislapp
  3. Här är det: Besked om amorteringskravet
  4. Här är Leif GW:s nya jätteinvestering - ”Det här tror jag stenhårt på"
  5. Löwengrip släppte just sin årsrapport – och det är galet bra siffror

SENASTE VA