1 av 13
Bildspel: BILDSPEL - Klicka för att se några av världens hetaste svenskar internationellt. Anchisa Wallström, som är mer känd under namnet Foki, driver en av Sveriges största bloggar (fokis.se) och klädmärket Fokiwa som säljs på nätet och bland en rad återförsäljare. Hon studerade entreprenörskap på gymnasiet i Umeå och efter åtta år i Sverige flyttade hon tillbaka till Thailand. Fotograf: Robert Eklund / Stella Pictures

Lista: De är världens 77 hetaste svenskar

För hundra år sedan utvandrade svenskarna av nöd - i dag är det hunger på framgång och nya utmaningar som fått en halv miljon svenskar att lämna landet. Veckans Affärer har kartlagt de mest framgångsrika svenskarna utomlands.

Sedan början av 1970-talet och fram till i dag har cirka 1 miljon svenskar lämnat Sverige. Den moderna utvandringen är därmed tre gånger så omfattande som för hundra år sedan då cirka 1,5 miljoner svenskar tog båten för att fara till Amerika under emigrationsvågen 1850-1930.

Då utvandrade svenskarna av nöd men i dag är det snarare hunger på framgång och nya utmaningar som lockar svenskar utomlands.

Veckans Affärer har i en unik kartläggning synat vilka av alla utlandssvenskar som är de allra mest framstående. Det handlar om framgångsrika fastighetsmäklare i New York, reklamare i London, kapitalförvaltare i Moskva, designchefer i Shanghai, bloggstjärnor i Bangkok, filmstjärnor i Hollywood och direktörer i Paris.

I listan över världens 77 hetaste svenskar finns välkända namn som Skypemiljardären Niklas Zennström i London, styrelseproffset Carl-Henric Svanberg, Spotify-grundaren Daniel Ek samt världsproducenten Nadir "Redone" Kayat. Men listan befolkas även av personer som är mindre kända för den breda svenska allmänheten men som är internationella tungviktare.

I den kategorin finns bland andra världens mest kreative svensk Stefan Olander i San Francisco, lobbyisten Mats Persson i London och medieprofilen Anchisa Wallström i Bangkok.

I bildspelat ovan finner du några av namnen från listan. Hela listan över världens 77 hetaste utlandssvenskar hittar du i senaste numret av Veckans Affärer. Köp tidningen i närmsta affär eller skaffa en prenumeration här.

Redan prenumerant?
Då kan du läsa senaste numret och hela vårt arkiv online.

Inte prenumerant?
Testa den digitala tidningen i 24 timmar helt gratis.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Så brädade han konkurrensen i ”världens hårdaste yrke” – slog alla rekord som dammsugarförsäljare
  2. Fick idén under sommarjobbet på McDonalds – nu tar hans bolag in en kvarts miljard
  3. Länsförsäkringar och Swedbank höjer bolåneräntor
  4. Affärsängeln bakom Malmös tech-succéer: ”Det är impact som gäller för mig nu”
  5. Tesla rasar på börsen efter beskedet att 3000 anställda sparkas
  1. Länsförsäkringar och Swedbank höjer bolåneräntor
  2. Fick idén under sommarjobbet på McDonalds – nu tar hans bolag in en kvarts miljard
  3. Svensk-brittiske miljardären: ”EU-kommissionen har lurat byxorna av Theresa May”
  4. SBAB går mot strömmen och sänker bolåneräntor
  5. Här är det klart vanligaste jobbet miljardärerna hade innan de blev snuskigt rika

För dig som prenumerant