Fotograf: Hiroshi Otabe

USA:s regering: Snart blir grön energi lönsam

I en nyutgiven rapport från den amerikanska regeringen berättas att förnybar energi ganska snart kommer att kunna konkurrera med fossila bränslen - utan subventioner

Undersökningen från National Renewable Energy Laboratory jämför kostnadsestimat för år 2025 för nya vind- och solkraftverk i de mest lämpade områdena och jämför detta med att bygga nya anläggningar för fossila bränslen. Jämförelsen ger vid handen att de förnybara energikällorna står sig väl i konkurrensen i flera delstater. Dessutom utan subventioner.

MISSA INTE: "Solceller istället för markiser"

I vissa delstater kommer solkraft att vara konkurrenskraftigt men främst är det vindkraft som är lovande. Studien har jämfört fossila bränslen med förnybar energi enligt prisförändringsestimat från aktuell forskning. En förutsättning för att studiens slutsatser ska hålla är dock att inga oförutsedda policyskiften sker.
T.ex. skulle en eventuell koldioxidskatt kunna göra att förnybar energi blir konkurrenskraftig tidigare än år 2025. 

MISSA INTE: "Jordens budget sprängd - vi fortsätter låna" 

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST