Fotograf: Johan Nilsson/Scanpix

Uppstart Malmö når målet, siktar högre

Nu har Uppstart Malmö nått sitt mål: de har bidragit till att ge 1 000 personer jobb. Sedan starten 2011 har riskkapitaliststiftelsen tagit emot nästan 700 ansökningar, skrivit avtal med 60 företag, dragit in investeringar på sammanlagt 10 miljoner kronor – och vunnit Veckans Affärers Social Capitalist Award 2012.

Jag vill ge en eloge till alla de engagerade företagare som inom ramen för Uppstart Malmö bidragit till att 1 000 personer nu fått chansen till arbete i Malmöregionen , sade Dan Olofsson, en av de två grundarna som vann titeln Årets Samhällskapitalist 2012. Han menar att jobbskapande är nyckeln till att motarbeta det utanförskap som präglar samhället.

VA SOCIAL CAPITALIST: "Antonia Ax:son Johnson, Dan Olofsson och Luciano Astudillo och Lillemor Husberg vinner Social Capitalist Award 2012"

Uppstart Malmö är en privat stiftelse som affärsidé att stötta företag i deras jobbskapande. Entreprenörer får tillgång till kapital och rådgivning för att starta företag som ger arbetstillfällen. Målet har sedan starten för 2,5 år sedan varit att inom tre år bidra till att 1 000 personer får jobb.

När vi gick ut med vårt mål var det en hel del som höjde på ögonbrynen över siffran , sade Luciano Astudillo, den andra initiativtagaren bakom Uppstart Malmö. Men vi har hela tiden trott på vår idé och det känns mycket bra att vi redan nu nått vårt mål .

LÄS MER: "Astudillo: 'Vi ska skapa tusen jobb'"

Under tidens gång har visionen om att stödja företag utvecklats och fördjupats. Uppstart Malmö har i samarbete med Malmö stad och Malmö högskola dragit igång en verksamhet vid namn Tillväxt Malmö för att ge stöd till företag med 5-50 anställda som vill växa större. En allians med bemanningsföretaget Proffice har också vuxit fram.

Det senaste året har Uppstart Malmö blivit ännu mer proaktiv i områden med hög arbetslöshet. Medarbetare har gått från dörr till dörr för att hitta arbetslösa och sedan hjälpa dem in på arbetsmarknaden.

Att en enskild person kan gå från arbetslöshet till att få jobb är en stor sak , sade Dan Olofsson. Vi ser nu fram emot en dialog med Malmö stad hur vi ska gå vidare med en höjd ambitionsnivå kommande år .

Konceptet har börjat sprida sig utanför Malmö. Uppstart Landskrona är redan i full fart, och motsvarigheter i Stockholm, Göteborg och Helsingborg är på väg.

LÄS MER: "Bra koncept ska spridas"

Relaterade artiklar


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant