Fotograf: Scanpix

Splitter ny militär teknik kan bli din nästa år

När amerikanska militärens nya bränslecellteknik sprids till det civila samhället kan energikonsumtionen minska avsevärt. Det nystartade företaget Redox hävdar nämligen att det kan erbjuda en billigare, mer hållbar bränslecell på marknaden till nästa år. Detta skriver hemsidan Quartz.

Bränsleceller, som liknar batterier, har använts experimentellt i bussar i London, Beijing och andra städer sedan 2006. Amerikanska militären ville utveckla vidare denna bränslebesparande teknik för att minska kravet på bränsletillförsel i krigszoner. De siktar på att installera tekniken på flottans krigsfartyg.

Militärens nya fastoxidbränsleceller är extra energieffektiva då de drivs vid extremt höga temperaturer. Det är det första bränslealternativet med högt svavelhalt som genererar mindre utsläpp och högre effektivitet än förbränningsmotorn. USA:s flotta minskade sin bränslekonsumtion med 44 procent med den nya tekniken, som drivs av jetbränsle och kyls av en fläkt.

LISTA: "Vardagsprodukter som uppfanns åt militären"

Men temperaturerna på över 650 grader gör att materialet som krävs för produktionen är mycket kostnadskrävande och oberäkneligt.

Det nystartade företaget Redox i delstaten Maryland arbetar för att sänka de här kostnaderna med 90 procent. Enligt MIT Technology Review ska Redox dessutom öka energiproduktionen vid lägre temperaturer, vilket kommer att göra deras bränsleceller mer effektiva och varaktiga en marknadens nuvarande celler. Om Redox lyckas med att leverera energi till områden som saknar pålitlig infrastruktur kommer priset för fastoxidbränsleceller att kunna sjunka.

Företaget siktar på att släppa sin 25-kilowattgenerator till 2014. Denna kommer att ha tillräcklig kapacitet för exempelvis en mataffär, men Redox nästa produkt blir en generator för privata hushåll.

Relaterade artiklar


NYHETSBREV


Kalendarium

LYSSNA PÅ VA:S PODDAR

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Här är det dramatiska förslaget som kan skapa prisfall på lägenheter i Sverige
  2. Elon Musk avslöjade nyss att Tesla ska leverera bilen som kunderna drömt om sedan 2008
  3. Han tjänade nästan två miljarder på en dag - genom att inte lyssna på andra
  4. Här är 11 vanliga tecken på att du aldrig kommer bli rik – och vad du borde göra istället
  5. Förre Tesla-svensken avslöjar: Här är orterna där jag kan bygga min gigantiska batterifabrik
  1. Bankernas skräckscenario: Dina räntekostnader kan stiga med 20 000 kr — i månaden
  2. Volvo utmanar Tesla – 5 saker du behöver veta om den nya elbilen
  3. ”Trump kommer åtalas – här är de 7 tyngsta orsakerna”
  4. Har tagit in miljoner – men nu går svenska Netflix-utmanaren i konkurs
  5. Nu har Zennströms flygtaxi gjort historisk debut – se första flyget här

SENASTE VA

VA Karriär