Fotograf: Scanpix

Splitter ny militär teknik kan bli din nästa år

När amerikanska militärens nya bränslecellteknik sprids till det civila samhället kan energikonsumtionen minska avsevärt. Det nystartade företaget Redox hävdar nämligen att det kan erbjuda en billigare, mer hållbar bränslecell på marknaden till nästa år. Detta skriver hemsidan Quartz.

Bränsleceller, som liknar batterier, har använts experimentellt i bussar i London, Beijing och andra städer sedan 2006. Amerikanska militären ville utveckla vidare denna bränslebesparande teknik för att minska kravet på bränsletillförsel i krigszoner. De siktar på att installera tekniken på flottans krigsfartyg.

Militärens nya fastoxidbränsleceller är extra energieffektiva då de drivs vid extremt höga temperaturer. Det är det första bränslealternativet med högt svavelhalt som genererar mindre utsläpp och högre effektivitet än förbränningsmotorn. USA:s flotta minskade sin bränslekonsumtion med 44 procent med den nya tekniken, som drivs av jetbränsle och kyls av en fläkt.

LISTA: "Vardagsprodukter som uppfanns åt militären"

Men temperaturerna på över 650 grader gör att materialet som krävs för produktionen är mycket kostnadskrävande och oberäkneligt.

Det nystartade företaget Redox i delstaten Maryland arbetar för att sänka de här kostnaderna med 90 procent. Enligt MIT Technology Review ska Redox dessutom öka energiproduktionen vid lägre temperaturer, vilket kommer att göra deras bränsleceller mer effektiva och varaktiga en marknadens nuvarande celler. Om Redox lyckas med att leverera energi till områden som saknar pålitlig infrastruktur kommer priset för fastoxidbränsleceller att kunna sjunka.

Företaget siktar på att släppa sin 25-kilowattgenerator till 2014. Denna kommer att ha tillräcklig kapacitet för exempelvis en mataffär, men Redox nästa produkt blir en generator för privata hushåll.

Relaterade artiklar


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Scooter-ekonomin exploderar – därför flockas entreprenörer och riskkapital kring sparkcyklarna
  2. Kvinnan bakom miljardbolaget Linas Matkasse: ”Att bli entreprenör fanns inte i min sinnevärld”
  3. H&M tar upp kampen med Ikea – här är deras nya möbelsatsning
  4. Tre aktier att köpa nu – och en med röd varningsflagg
  5. Förvaltaren: Dags att sälja kursraketen som tokhaussas av marknaden
  1. Den här skräckinjagande grafen visar hur Sveriges BNP riskerar att falla fritt i år
  2. H&M tar upp kampen med Ikea – här är deras nya möbelsatsning
  3. Nu störtdyker försäljningen av bostäder i Stockholm
  4. Efter 100 000 simuleringar: AI har svaret på vem som vinner fotbolls-VM – och det är inte Tyskland
  5. Kvinnan bakom miljardbolaget Linas Matkasse: ”Att bli entreprenör fanns inte i min sinnevärld”

För dig som prenumerant