Fotograf: Scanpix

Splitter ny militär teknik kan bli din nästa år

När amerikanska militärens nya bränslecellteknik sprids till det civila samhället kan energikonsumtionen minska avsevärt. Det nystartade företaget Redox hävdar nämligen att det kan erbjuda en billigare, mer hållbar bränslecell på marknaden till nästa år. Detta skriver hemsidan Quartz.

Bränsleceller, som liknar batterier, har använts experimentellt i bussar i London, Beijing och andra städer sedan 2006. Amerikanska militären ville utveckla vidare denna bränslebesparande teknik för att minska kravet på bränsletillförsel i krigszoner. De siktar på att installera tekniken på flottans krigsfartyg.

Militärens nya fastoxidbränsleceller är extra energieffektiva då de drivs vid extremt höga temperaturer. Det är det första bränslealternativet med högt svavelhalt som genererar mindre utsläpp och högre effektivitet än förbränningsmotorn. USA:s flotta minskade sin bränslekonsumtion med 44 procent med den nya tekniken, som drivs av jetbränsle och kyls av en fläkt.

LISTA: "Vardagsprodukter som uppfanns åt militären"

Men temperaturerna på över 650 grader gör att materialet som krävs för produktionen är mycket kostnadskrävande och oberäkneligt.

Det nystartade företaget Redox i delstaten Maryland arbetar för att sänka de här kostnaderna med 90 procent. Enligt MIT Technology Review ska Redox dessutom öka energiproduktionen vid lägre temperaturer, vilket kommer att göra deras bränsleceller mer effektiva och varaktiga en marknadens nuvarande celler. Om Redox lyckas med att leverera energi till områden som saknar pålitlig infrastruktur kommer priset för fastoxidbränsleceller att kunna sjunka.

Företaget siktar på att släppa sin 25-kilowattgenerator till 2014. Denna kommer att ha tillräcklig kapacitet för exempelvis en mataffär, men Redox nästa produkt blir en generator för privata hushåll.

Relaterade artiklar


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!


VECKANS AFFÄRERS SENASTE LISTOR

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Här är Nordens 10 hetaste aktier att köpa just nu
  2. Så blev han Europas rikaste man – lyx, intriger och fientliga övertaganden
  3. Ericssons vändning tar analytikerna på sängen – aktien tokrusar
  4. Svenska solpaneler för ditt hustak är knappt synliga för ögat
  5. Jordskredsseger för AI i tävling mot toppjurister - löste komplicerad uppgift över 90 minuter snabbare
  1. Simon Blecher avslöjar: Så här ser min privata portfölj ut
  2. Kronan har fallit till lägsta nivån på nio år – nu befarar Nordea ytterligare nedgång
  3. H&M-arvingen har i tysthet dumpat miljoner aktier i bolaget
  4. Ericssons vändning tar analytikerna på sängen – aktien tokrusar
  5. Legendariska investeraren George Soros spekulation mot Norwegian slutade i katastrof: Förlorade 40% - på bara en dag

SENASTE MAGASINET: