Han dog av utmattning - efter 72 timmar utan sömn

I sin ansökan till Bank of Americas sommarinternship beskrev han sig som "överambitiös" – det blev hans död. Efter 72 timmars arbete utan sömn kollapsade Moritz Erhardt, 21 år, av utmattning.

Kollegor till Moritz Erhardt beskriver honom som en superstjärna som jobbade mycket hårt, var oerhört fokuserad och spåddes en lysande karriär. Erhardt själv beskrev i sin profil på en internetsida hur han sedan uppväxten i Tyskland varit "överdrivet ambitiös" och alltid velat prestera på topp.

"Jag växte upp i en familj som förväntade sig att jag skulle vara bäst i allt. Därför blev jag tidigt mycket tävlingsinriktad och ambitiös", skrev Erhardt och deklarerade att hans målsättning var att ständigt förbättras:

"Jag vill alltid göra det bästa av allt jag åtar mig."

Efter intersnhip på både Morgan Stanley och Deutsche Bank valde Moritz Erhardt att spendera sin sista sommar innan examen på Bank of Americas investment banking-avdelning i London. Men med bara en vecka kvar av anställningen kollapsade han och dog.

En granne hittade Erhardt medvetslös i duschen i sitt studentrum i östra London. Scotland Yard misstänker inget brott, men flera källor hävdar i engelska tidningar att 21-åringen dog av utmattning efter att ha jobbat 72 timmar i sträck utan sömn.

Kollegor till Erhardt uppger att han upprepade gånger gjort en så kallad "magic roundabut", där en taxi kört honom hem på morgonen, väntat utanför medan han duschat och bytt kläder, för att därefter köras tillbaka till en ny arbetsdag på kontoret.

"Han gjorde åtta all-nighters på två veckor. De får dig att jobba galet många timmar, och det blev kanske för mycket för honom till sist", sade en kollega till The Telegraph.

Bank of America ville inte kommentera det tragiska dödsfallet förrän obduktionen fastställt dödsorsaken, men lovade att "dra lärdomar".

"Om det finns lärdomar att dra av det som inträffat ska vi se vad vi kan göra", sade John McIvor, kommunikationschef för Bank of America, i ett uttalande.

McIvor vägrade diskutera de anställdas arbetssituation, men bekräftade att arbetsdagarna på banken är långa.

"Jobbar anställda inom investment banking ibland långa dagar? Ja, det gör de", sa McIvor.

MISSA INTE: "De är Sveriges 28 bästa arbetsplatser"

Erhardts död har fått flera bankanställda att vittna om det pressade livet som banker i London. Unga interns arbetar ofta extra hårt för att öka chanserna att få sitt drömjobb.

"Vi jobbar alla långa dagar, men de som regelbundet jobbar till tre, fyra på morgonen finns inom investment banking. De som jobbar på markets måste vara på kontoret vid 6 på morgonen men kan gå hem lite tidigare", säger en anonym intern till The Independent.

"Folk klagar inte eftersom den potentiella belöningen är så stor; vi slåss om några mycket välbetalda jobb", förklarar han.

MISSA INTE: "Sexmissbruk är ett utbrett problem i finansbranschen"

En talesperson för FinanceInterns.com menar att dagens tuffa arbetsmarknad gör att konkurrensen hårdnar ytterligare.

"Därför blir dessa talangfulla, flitiga ungdomar villiga att arbeta ännu hårdare ofta mer än vad deras seniora chefer skulle ha gjort".

PROFESSORN: "Så vet du om du är en arbetsnarkoman"

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.