Fotograf: Pressbild

Nu är Biltema större än Clas Ohlson

Reservdelar till bilar gjorde Sten-Åke Lindholm till miljardär. Nu har hans Biltema vuxit om ärkerivalen Clas Ohlson - och siktar på aggressiv expansion.

År 1963 startade Sten-Åke Lindholm sin postorderverksamhet i en källarlokal i Linköping under namnet "Handelsbolaget BIL-TEMA". Femtio år senare har grundaren Lindholm blivit miljardär och hans Biltema vuxit om ärkerivalen Clas Ohlson, skriver Dagens Industri.

Under det senaste räkenskapsåret omsatte Biltemas svenska del drygt 3 miljarder kronor. Det är förvisso endast 16 miljoner kronor högre än Clas Ohlsons omsättning, men är en symboliskt viktig seger, skriver Dagens Industri.

Biltema, som i dag har 164 butiker, har vuxit om sin konkurrent även i Norden med en omsättning på 8 miljarder kronor. Det kan jämföras med Clas Ohlson som under perioden omsatte 6,3 miljarder kronor.

ANALYS: "Clas Ohlson är överetablerat"

För två år sedan började Biltema köpa tillbaka de olika franschisevaruhusen, som idag helt ägs av moderbolaget. Koncernen går nu in i en aggressiv tillväxtfas och planerar att öppna 66 nya varuhus fram till 2016.

"Vi har en expansionsstrategi som innebär att vi ska öppna 66 nya varuhus fram till 2016. För Sveriges del blir det fem nya varuhus i år och vi har till nästa år en inriktning på åtta", säger Biltemas vd till Dagens Industri.

Men tillväxten kommer inte gratis för Biltema, som ifjol fick se vinsten krympa med drygt 20 procent till 72 miljoner kronor.

MISSA INTE: "Sten-Åke Lindholm - en av Sveriges 119 miljardärer"

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST