1 av 9
Bildspel: Abbamiljardären Benny Andersson är en känd svensk konstsamlare. Klicka vidare i bildspelet för att se fler. Fotograf: Leif R Jansson / Scanpix

Storsamlarna köper konst för svindlande summor

Världens rikaste man har just öppnat ett konstmuseum i Mexiko. Och Baby-Björn Jakobson har satsat närmare en halv miljard på sitt Artipelag i Stockholms skärgård. Att investera i dyr konst är ett gammalt säkert sätt att köpa sig status.

Publicrades i Veckans Affärer nummer 16-17, 18 april 2013

När Edvard Munchs ikoniska "Skriet" såldes på Sotheby's förra året var det den mest uppmärksammade försäljningen av ett konstverk på auktion någonsin. Och den dyraste. Priset, med avgifter, blev svindlande 119,9 miljoner dollar. Och då var det inte ens en oljemålning, utan på papper. Och en version av fyra, dock den enda som inte ägs av något museum i Oslo.

Enligt rykten köpte samme budgivare även två oljemålningar av Pablo Picasso, ett verk av Chaim Soutine och en vecka senare också en målning av Francis Bacon för sammanlagt 44,8 miljoner dollar. I alla fall var det samma person som ropade in alla fyra verken åt den ursprungligen okände köparen.

Efter ett par månader av spekulationer avslöjades att köparen var miljardären och finansmannen Leon Black, som också sitter i styrelserna för Metropolitan Musuem i New York och Musuem of Modern Art i New York.

Hans konstsamling värderas till cirka 5 miljarder kronor och innehåller verk av J.M.W. Turner, Picasso och kinesiska bronsvaser. För fyra år sedan ropade han också in vad som då var historiens dyraste verk på papper, en kritteckning av Raphael.

Den dyraste målningen som någonsin har sålts är "Kortspelarna" av Paul Cézanne. Den köptes 2011 av den kungliga familjen i Qatar för en kvarts miljard dollar. Affären skedde i vad som internationellt kallas för en "private sale", alltså utanför auktionerna. Säljare var George Embiricos.

"Skriet" av Edvard Munch är visserligen det dyraste konstverket någonsin på auktion, men bara den sjätte dyraste målningen som någonsin har sålts - av de köp som är kända. Ofta vill både köpare och säljare vara anonyma.

 

Spektakulära konstköp och ofattbara förmögenheter går oftast hand i hand. Inte sällan omges konstköp av allt från stjärnglans och ofattbara prisuppgångar till rykten om olika slags kriminalitet.

För några veckor sedan köpte den ökände hedgefondsförvaltaren Steven Cohen målningen "Le rêve" av Picasso. Säljare var kasinoägaren Steven Wynn och priset var 155 miljoner dollar. Eller motsvarande 1 miljard svenska kronor. Det gör den till det tredje dyraste konstverket någonsin.

Några veckor tidigare hade Steven Cohen betalat 4 miljarder dollar till amerikanska staten i en förlikning i ett insidermål, trots att han sade sig vara oskyldig. Steven Cohen är en känd storsamlare av modern konst. Ett intresse han delar med många av världens riktigt förmögna.

Den rikaste personen i världen i dag är mexikanen Carlos Slim. Han är även en av världens största konstsamlare. Nyligen lät han bygga en gigantisk konsthall i norra delen av Mexico City, för sin samling bestående av 60 000 (!) konstverk, bland annat målningar av Picasso, Leonardo da Vinci och Claude Monet och en jättelik samling Auguste Rodin-skulpturer.

Carlos Slims konsthall skimrar som vore den gjord av silver när solen lyser på den aluminumbeklädda ytan. En konsthall som i stället skiner som guld, när solens strålar träffar den, är byggherren Sven-Harry Karlssons konsthall i Stockholm, täckt av mässing, som Veckans Affärer tidigare skrivit om. Den översta våningen av konsthallen är en kopia av undervåningen i den herrgård på Lidingö där han tidigare bodde, komplett med de möbler och målningar som fanns där.

VA Listar: "Världens häftigaste museer"

Samlingen är imponerande och innehåller viktiga verk av bland andra Carl Fredrik Hill, Ernst Josephson, Helene Schjerfbeck, August Strindberg och Evert Lundquist.

Till övriga kända svenska konstsamlare hör bland andra musikern och Abbamiljardären Benny Andersson, skivbolagsdirektören Sanji Tandan, Electas grundare Larry Leksell, advokaten Jan Widlund, popstjärnorna Per Gessle och Magnus Uggla, tidigare vice riksbankschefen Kerstin Hessius, nu tredje AP-fondens vd. Också Thord Wilkne, grundare av WM-data, och miljardären Bertil Hulth, ägare av EF, har ropat in fin konst på auktion.

Metallicas danske trummis Lars Ulrich byggde under många år en stor och mycket kvalitativ samling av internationella samtidsverk. Han har både köpt och sålt många viktiga verk. Också Damien Hirst, som sägs vara världens rikaste konstnär, är en stor konstsamlare.

Familjen Lundin, som äger Bukowskis och Lundin Oil, sägs i dag höra till de största svenska konstsamlarna. Också cykelkungen Salvatore Grimaldi, ägare till Grimaldi Industrier, och Niklas Zennström, grundaren av Skype, har setts köpa dyra verk på auktion och i gallerier. Allt fler rika entreprenörer, inte minst yngre, ses ofta på auktionerna i Stockholm.

Stora svenska samlare som öppnat konsthallar är, förutom Sven-Harry Karlsson, också finansmannen Robert Weil, som driver Magasin 3, familjen Bonnier, med Bonniers Konsthall, Björn och Lillemor Jakobson, grundare av Babybjörn, som nyligen öppnade konsthallen Artipelag på Värmdö, och inte minst Gerard De Geer, som grundade en investeringsbank i Ryssland och senare konsthallen Jarla Partilager, först i Stockholm, sedan i Paris.

 

Två extremt tunga, men för de flesta svenskar okända konsthandlare och samlare i dag, är Stellan Holm och Per Skarstedt. Båda flyttade från Sverige till New York för några år sedan. Stellan Holm har blivit rik på att handla med Andy Warhols målningar, Per Skarstedt specialiserar sig på samtidsfotografi och sägs ha en av världens största samlingar av fotografier av Cindy Sherman. När hennes "Untitled #96" blev världens då dyraste fotografi för 3,9 miljoner dollar, var han "underbidder", den som bjuder näst högst, då verket köptes av New York-handlaren Philippe Ségalot.

I dag är ett annat fotografi världens dyraste, Andreas Gurskys "Rhein II" som förra året såldes för 4,3 miljoner dollar på Sotheby's.

En av de mest kända konstsamlarna i världen är Elton John, inte minst på samtida konstfotografi. Den spektakuläre konstnären och fotografen David La Chapelle har avbildat honom flera gånger, liksom han också har gjort med Madonna, en annan stor konstsamlare, vars förmögenhet under året för första gången passerade 1 miljard dollar.

Många tunga samlare, både i Sverige och utlandet, är dock helt okända och köper oftast sin konst via bulvaner, så att det inte ska vara känt att de bygger konstsamlingar.

Andra skyltar mer än gärna med sina samlingar.

Dyra konstsamlingar ger nämligen en status som inget annat.

Relaterade artiklar


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Han skrotar miljardinvestering i Klippan som skulle ge 500 jobb: "Måste få konsekvenser att rösta på SD”
  2. Ryanairs vd vevar igen: SAS eller Norwegian går i konkurs i vinter
  3. Gunhild Stordalen: "Maten är länken mellan människans och planetens hälsa"
  4. Aktietips: Två aktier att köpa – och fyra att skippa
  5. Bolagen som utklassar allt och alla - här är Sveriges 728 Superföretag 2018
  1. Han skrotar miljardinvestering i Klippan som skulle ge 500 jobb: "Måste få konsekvenser att rösta på SD”
  2. Butiksdöden slår till: Skokedjan stänger nästan alla sina butiker
  3. Bolagen som utklassar allt och alla - här är Sveriges 728 Superföretag 2018
  4. Fick lön och löneförhöjningar av kommunen under 14 år – utan att jobba
  5. Oscar Properties köper lyxprojekt från konkursbo – för 1 miljon kronor

För dig som prenumerant