1 av 6
Bildspel: 1976. Sossarna förlorar regeringsmakten för första gången på över 50 år, Per Ahlmark blir vice statsminister och Maria Arnholm går med i FPU. Fotograf: Lars Nyberg / Scanpix

"Värst är att bli en offentlig person"

Två saker har betytt mer för nya jämställdhetsministern Maria Arnholm än något annat: trettio år i kollektivet på Lidingö och elva år med Bengt Westerberg.

Publicerad i Veckans Affärer nummer 14-15, 4 april 2013

1958.

Maria Elisabet Arnholm föds i Göteborg och växer upp i lilla Kungälv. Hon är äldst i en syskonskara av fyra. Föräldrarna är båda lärare och kommer från enkla miljöer i Västergötland. Allra första jobbet är att packa Kalle Anka-kex på Göteborgs Kexfabrik. Som 15-åring åker hon på en språkresa till England. "Världen öppnar sig och vyerna vidgas!" Nu börjar hon drömma om att jobba och leva utomlands. Siktar på bli journalist eller diplomat.

1976.

Går med i Folkpartiets ungdomsförbund, FPU. "Inser att jag faktiskt har möjligheter att förändra samhället. Det är stort!" Det politiska engagemanget gör att de internationella planerna läggs på hyllan. Under gymnasiet extrajobbar hon som servitris på konditori Svarta Katten i Kungälv.

1978.

"Nu börjar de kanske lyckligaste åren i mitt liv. Jag flyttar till Stockholm och börjar plugga juridik. Jag känner mig som en mycket fri människa i en storstad. Har ett fantastiskt roligt uteliv och upplever att allt är möjligt."

Valet att läsa juridik var lite oklart men i dag ser hon sammanhanget tydligare. "Min drivkraft, nu liksom då, är förändring. Lagar bygger land, vilket i sin tur skapar förändring och möjligheter."

1981.

Hon träffar sin första äkta man, Bertil Östberg, och flyttar till ett kollektiv på Lidingö. "En av de mest formativa och beständiga händelserna någonsin för mig. Jag tror att meningen med livet är vänskap, kärlek och att vi ska leva tillsammans med andra människor i ett gemensamt sammanhang. Det har vi gjort i alla tider." Nu, dryga 30 år senare, bor hon fortfarande tillsammans med nio personer i samma hus, som är på cirka 400 kvadratmeter.

1983.

Hennes äldste son, Måns, föds. Dåvarande Folkpartiledaren Bengt Westerberg ringer och ber Arnholm bli politisk sekreterare. Utan tvekan tackar hon ja. Hon skriver hans tal och blir hans högra hand. "Otroligt kul!" Senare, under den borgerliga regeringen är Westerberg socialminister samt vice statsminister och hon blir stabschef. Maria Arnholm har utpekats som central bakom partiledarens framgång, den så kallade Westerbergeffekten, som innebar att partiet ökade med 8,33 procentenheter till 14,23 procent mellan riksdagsvalen 1982 och 1985. Hennes yngste son, Gusten, föds 1987. Hon jobbar under Westerberg i 11 år. "Det ger mig avgörande kunskaper om både ledarskap och kommunikation som jag tar med mig."

Hennes bästa ledarskapsråd mejslas ut under den här tiden: "Underskatta aldrig människors begåvning, men överskatta inte deras förkunskaper. Kommunicera därför mycket, öppet och tydligt. Delegera så mycket du kan, men glöm inte att följa upp." Samtidigt lär hon sig att det aldrig räcker att bara delegera till medarbetarna. Behovet att ge feedback, göra uppföljningar och visa intresse är viktiga förutsättningar för att komma i mål.

1994.

Byter från politiken och offentliga sektorn och går till det privata näringslivet. Blir konsult på pr-byrån Gullers, senare på Nextwork och Sifo Management Group. "Det affärsdrivande förhållningssättet ger kortsiktiga och snabba belöningar som jag inte upplevt inom politiken." Hon har samtidigt stor nytta av sin politiska erfarenhet. "Politikens kärnaffär är kommunikation, att kunna beskriva något som ingen sett. Det är därför många politiker blir pr-konsulter när de kliver av." Hon förstår nu till fullo vidden av att vara öppen med sina fel och brister för att skapa trovärdighet. "Att vara alltför sluten är ett stort misstag. Folk fattar och respekterar att ingen är ofelbar." Skiljer sig 1997 och gifter om sig ett par år senare med ungdomskärleken Magnus Wallgren, som hon hade en fling med redan under FPU-tiden.

2002.

Maria Arnholm tackar ja till att bli kommunikationsdirektör för Coop Sverige och Coop Norden. I det nordiska bolaget är hon den enda kvinnan i en ledningsgrupp på 15 personer.

Organisationen är stor med många medarbetare och mat är en laddad fråga som berör alla människor. Under den här tiden händer något fasansfullt: en flicka dör av en allergichock när hon ätit Cooptillverkad choklad. "Då gällde det att kliva fram, kommunicera och ta det fulla ansvaret för det förskräckliga som skett. Det lyckades vi trots allt ganska bra med."

2006.

Hon har under en tid tidigare funderat på att söka sig till en position där hon är ledare och har eget ekonomiskt ansvar över en inte alltför stor verksamhet. Blir tillfrågad att ta över vd-posten på Springtime. Uppdraget är att få snurr på lönsamheten och att leda pr-byrån. Hon blir också delägare i byrån som växer snabbast i branschen och utmanar både JKL samt Kreab. Slutar i pr-branschen i maj 2012 och återvänder till politiken som Nyamko Sabunis statssekreterare på utbildningsdepartementet.

2013.

Hon blir tillfrågad att ta över efter Nyamko Sabuni som jämställdhetsminister och biträdande utbildningsminister. "Erbjudandet väcker lika delar förvåning och glädje. Min första tanke är att ta en cigarrett trots att mitt nyårslöfte är att sluta röka. Men jag låter bli." Maria Arnholm behöver ingen längre betänketid innan hon tackar ja till erbjudandet. "Jag skulle aldrig kunna förlåta mig själv annars."

Hon menar att den största utmaningen som minister ligger på det personliga planet och att förvandlas till en offentlig person.

"Jag måste vänja mig vid att andra människor tror sig veta vem jag är utan att känna mig. Men att få vara med och arbeta för ökad jämställdhet och bättre utbildning är värt mycket större uppoffringar än så."


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Så brädade han konkurrensen i ”världens hårdaste yrke” – slog alla rekord som dammsugarförsäljare
  2. Fick idén under sommarjobbet på McDonalds – nu tar hans bolag in en kvarts miljard
  3. Länsförsäkringar och Swedbank höjer bolåneräntor
  4. Affärsängeln bakom Malmös tech-succéer: ”Det är impact som gäller för mig nu”
  5. Tesla rasar på börsen efter beskedet att 3000 anställda sparkas
  1. Länsförsäkringar och Swedbank höjer bolåneräntor
  2. Fick idén under sommarjobbet på McDonalds – nu tar hans bolag in en kvarts miljard
  3. Svensk-brittiske miljardären: ”EU-kommissionen har lurat byxorna av Theresa May”
  4. SBAB går mot strömmen och sänker bolåneräntor
  5. Här är det klart vanligaste jobbet miljardärerna hade innan de blev snuskigt rika

För dig som prenumerant