1 av 6
Bildspel: 1951 - Med mamma i Aplared i trakten av Borås. Pappa textilfabrikören stöder hennes planer att göra precis vad hon vill.

"Du kan bli vad du vill, sa min pappa"

Hon har startat en bank och varit med och räddat en annan. I dag driver Lena Apler sitt eget finansbolag som har gått med vinst sedan start.

Publicerad i VA nummer 20-12, 16 Maj 2013

1951

Lena Apler föddes 1951 i Aplared i den västsvenska knallebygden. "Min farfarsfar Nils Johan Johansson tröttnade på att heta samma sak som grannen och tog namnet Apler." Hon suktade inte efter att gå i pappas fotspår och ta över textilfabriken. Hon ville ut och se världen. Ambassadör eller flygvärdinna hägrade. Hennes pappa som dog tidigt inspirerade. "Du kan bli vad du vill, sade han. Det var ovanligt att säga det till sin dotter på den tiden."

 

1968

Hon drömde om att bli journalist och knäckte extra med att knattra filmrecensioner på Borås Tidning. "Så här många år efteråt kan jag väl berätta att jag plockade valda delar från DN och SvD och sedan fyllde jag på med lite eget." Men besöket i Stockholm och Journalisthögskolan några år senare avskräckte. "Det var på Janne Josefsson-tiden. Jag var bara 20 år och ganska barnslig. Kände inte att jag platsade."

Testade Lärarhögskolan något år. Kompletterade med matematik och företagsekonomi vid Göteborgs universitet.

 

1974

Började som semestervikarie på SEB. "Växlade valutor, skötte kontantkassor och valutachecker." Erbjudandet om en tjänst som trainee var början till tolv års trohet mot SEB i Göteborg. Bytte avdelning, bankkontor, hade utlandstjänst i Luxemburg och Singapore och gick den traditionella karriärvägen via kamrer till bankdirektör på SEB:s centralkontor på Östra Hamngatan. Samma adress där Lena Aplers företag Collector ligger i dag. "Det känns bra att fysiskt ha flyttat upp på taket, ovanpå min gamla arbetsplats."

 

1986

"Jag var 35 år och insåg att det var långt kvar till pensionen." Det hade just blivit fritt för utländska banker att etablera sig i Sverige och Den Norske Creditbank, det som i dag är DnB, tog tillfället i akt. Det gjorde även Lena Apler och två manliga kolleger som blev de första anställda.

"Det är inte så ofta man får vara med och starta bank. Vi fick börja med att köpa datorer, fixa lokaler och anställa folk." Innan finanskrisen i Norge satte käppar i hjulet för bankens framfart hade de lyckats få dit ett femtiotal anställda, många från SEB.

 

1989

Den norske Creditbank köps av den franska storbanken Société Générale. Det blev en kulturkrock. "Fransmännen har för vana att aldrig svara i telefon med sitt namn utan 'allå' som i hemliga armén. Som tur var koncernspråket engelska, min franska var inte mycket att skriva hem om."

 

1992

Fastighetskrisen blev en bankkris och fransmännen lade ned verksamheten i Sverige. Ur krisen föddes Lena Aplers nästa utmaning - Securum - halvstatliga Nordbankens dåliga lån eller Nordbanken Intensive Care som det också hette. "Målsättningen var ju att patienten skulle överleva." Lars Thunell, som kom att bli en stor inspirationskälla hade just valts till vd i Securum. "När han tillträdde var han tydlig med tågordningen - det bästa är att fatta rätt beslut, det näst bästa är att fatta fel beslut och det sämsta är att inte fatta något beslut alls. Folket i bänkraderna skruvade på sig."

Att omvandla riskfyllda tillgångar till kontanter på kortast möjliga tid innebar stora frihetsgrader och lade grunden för Lena Aplers entreprenörsanda.

"Det kunde handla om att åka ned till Italien där någon kund hade ett hotell. När vi kom ned fann vi en ruin, men hittade en lokal farbror som ville köpa fastigheten och då gällde det att smida medan järnet var varmt. Med pengarna i en plastkasse blev vi uttittade när vi klev in på bankkontoret i Milano."

 

1998

Uppdraget i Securum var slutfört och en stor säck pengar hade överlämnats till finansministern. "Det var idealiskt att skilja problemkrediterna från kärnan." Efter att ha pendlat till Stockholm under flera år ville hon nu åter bli Göteborg trogen och se lite mer av sin man. Men det var svårt att matcha den frihetsgrad som jobbet på Securum inneburit. Att bli sin egen var lösningen. Tillsammans med Johan Möller startade hon Collector eller mini-Securum som det också kallades. Som namnet antyder siktade duon in sig på dåliga krediter. Några år senare började de jobba med factoring, det vill säga köp eller belåning av fakturor.

 

2005

Collector växer så det knakar, får finansbolagsstatus och börjar erbjuda sparande för privatpersoner. Två år senare börjar bolaget låna ut pengar till privatpersoner. Bolaget har tjänat pengar sedan start.

 

2008

Blir partner till Hand in Hand. För varje privatlån betalar Collector ett litet belopp till organisationen. I fjol startade Collector även egen mikrofinansiering - Entrélånet - lån på upp till 100 000 kronor till invandrarkvinnor med schysta villkor. "Det är ju våra framtida kunder."

Utses året därpå till region västs främsta entreprenör i tävlingen Ernst & Young Entrepreneur Of The Year. Collector blir också aktiva partner till Mitt Liv, Sofia Appelgrens satsning för att öka mångfalden i svenskt näringsliv. "Vi hjälper invandrarkvinnor från högskolenivå och uppåt och ställer upp med mentorer, praktikplatser, nätverk och goda råd."

Lena Apler förekommer för första gången i VA:s lista över Sveriges mäktigaste kvinnor.

 

2012

Lena Aplers man och livskamrat Thomas avlider i cancer, men att spela den osårbara chefen har aldrig varit hennes grej. Så många och långa samtal med personal och vänner hjälper.

Samtidigt slår Collector nya omsättningsrekord. Med ett fortsatt fokus på Norden "jag älskar Norden, särskilt nu", räknar Lena Apler med en tvåsiffrig tillväxt även framöver.

 

2013

Collector är huvudsponsor för damtennisen i Båstad sedan 2010. "I år kommer Serena Williams dit", säger hon stolt.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.