1 av 10
Bildspel: Johan Rockström, professor och Executive Director, Stockholm Resilience Centre, ALice BahKuhnke, Hållbarhetschef HF, Lena Ek, Miljöminister och Stina Billinger, Hållbarhetschef SPP. Fotograf: Magnus Laupa

"Det är miljön som möjliggör vår tillväxt"

"Vi måste sluta se miljön som ett hinder för tillväxt. Se istället miljön som grunden - det är miljön som möjliggör vår tillväxt", sade professor Johan Rockström när ministrar och hållbarhetschefer tillsammans med adepter och mentorer vid Veckans Affärers och Novares mentorprogram möttes för att diskutera framtidens hållbara företag.

"Vi kommer snart vara 9 miljarder människor på en jord med temperatur-ökningar på 3 grader. Det är en värld som inte är förenlig med våra nuvarande ekonomiska modeller", inleder Johan Rockström, huvudtalare på Veckans Affärers och Novares mentorträff.

Drygt 200 adepter och mentorer har samlats i Grand Hotels vinterträdgård för att knyta kontakter, utbyta erfarenheter och lyssna på paneldebatter. På agendan står framtidens hållbara företag; hur når vi dit?

Johan Rockström, professor i naturresurshållning vid Stockholms Universitet, menar att vi under århundraden haft tillväxt utan några begränsningar, där planeten subventionerat vår välfärdsresa. Men den ekonomiska modellen håller inte längre - lösningen nu är hållbar tillväxt inom gränser.

"Vi måste sluta se miljön som ett hinder för tillväxt. Se istället miljön som grunden, det är miljön som möjliggör vår tillväxt", säger Rockström.

MISSA INTE: "Samsung först ut med hållbar telefon"

Han får medhåll av miljöminister Lena EK som tillsammans med ÅF:s hållbarhetschef Alice Bah Kuhnke och Stina Billinger, hållbarhetschef på SPP diskuterar samma fråga i en efterföljande paneldiskussion. Miljöministern och Bah Kuhnke menar att det är dagens ungdomar som kan leda en hållbar utveckling, och efterfrågar därför fler mötesplatser och resurser för unga, hållbara innovatörer.

Johan Rockström vill fokusera på att få näringslivet att förstå såväl problemen som möjligheterna med hållbar utveckling. Som företrädare för näringslivet poängterar Stina Billinger vikten av att agera; investera i företag som är hållbara snarare än att enbart avstå från investeringar i ohållbara företag.

"Vi måste våga vägra index och vara drivande i en hållbar utveckling", säger Billinger.

MISSA INTE: "Rekordmånga vill handla ansvarsfullt"

En av mentorprogrammets adepter kliver in i diskussionen och säger att det måste bli lite sexigare att vara hållbar.

"Idag är det för mycket märkningar och pekfinger. Allt börjar hos individen, och då måste det bli häftigare och roligare att agera".

En annan adept varnar för den enkla utvägen att lägga hela ansvaret på storbolagens axlar.

"Jag är övertygad om att många mindre bolag kan göra väldigt mycket mer än idag. Det är lätt att skjuta över problemet på andra, när man egentligen inte bidrar själv".

KRÖNIKA: Stina Billing - "Var i hela friden är den hållbara rörelsen?"

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST