1 av 20
Bildspel: Djuret Fotograf: Tomasz Smiarowski

Stockholms 10 bästa lunchställen

Ett statusfyllt affärsforum, en timeout från jobbet, en mellanlandning på sightseeingturen eller ren och skär njutning - VA:s krogreporter delar med sig av sina favoriter bland Stockholms bästa lunchställen.

Ett statusfyllt affärsforum, en timeout från jobbet, en mellanlandning på sightseeingturen eller ren och skär njutning - VA:s krogreporter delar med sig av sina favoriter bland Stockholms bästa lunchställen.

MISSA INTE: "Vi lägger nästan alla pengar på mat och dryck" 
Livsnjutaren Edward Blom tipsar om hur man äter och dricker gott för billig peng.

HUSMANSLUNCHEN
Restaurang Tradition

www.restaurangtradition.se

Sådan här husman har inte lagats i 08-området sedan Jesses krogs dagar (sett Jesses såser i Icabutiken?) då EMI-studions Gessle, Fredriksson, Strömstedt med flera vallfärdade till Kärrtorp liksom okända finsmakare från innerstaden och ut-landet. Fast Tradition är striktare svenskt: inget ris, pasta, tortilla, bulgur eller annat trams - inte ens annat än svenskt i kaffekoppen och högtalarna. Lyckligtvis ger dryckeslistan dispens åt utländska vin- och spritmakare - och med stil nog att specificera volymen som spills upp i glaset därtill.

SUSHILUNCHEN
Råkultur

www.rakultur.se

Sayan Isakssons svensk-japanska Esperanto, Årets restaurang 2013 enligt vår svenska matbibel White Guide, serverar inte lunch. Det gör i stället dess backficka, Råkultur i Sollévihusets gatuplan, och med sådan finess att man tog silver i "sushi-VM" i London 2009. Den berömda grisskuldran (för 2-4 pers) kan numera endast beställas till kvällen, men repertoaren sushi, maki, gunkan och nigiri gör få gäster besvikna - inte ens sådana som spisat vid Tokyos ikoniska Tsukijifiskmarknad.

CHAMPAGNELUNCHEN
Jonas/Mat & Vinbaren

www.restaurangjonas.se

Finns inget busigare än att öppna vardagslunchen med ett glas kvalitetsskumpa och ingenstans i denna stad görs det bättre till vettigt pris än på Jonas Mat & Vinbar med 16 cl av husets 2004 Moët Grand Vintage för 135 kronor än. Därtill arton väl valda viner på glas under hundralappen och åtta under 120 kronor. Dagens lunch, modern eller klassisk, är mer rustik, men bygg en trerätters affärslunch på veckans förrätt, en halv veckans soppa och en halv dagens sallad och du får vibbar av en tvåstjärnig Michelinkrog. Hoppa desserten, köp en Magnum på gatan ...!

AFFÄRSLUNCHEN
Mathias Dahlgren - Matbaren

www.mathiasdahlgren.com

Vad händer när en av Europas främsta matkreatörer projicerar alla sina talanger och passion på gourmetluncher åt folket? Nej, vi snackar inte en kändiskock med filialer på Bahamas eller på kryssningsfartyg i Karibien, utan en perfektionist som i princip alltid är på plats - i enstjärniga Matbaren om dagen och tvåstjärniga Matsalen till kvällen. Jo, det som händer är att gemene "hen" ges chansen att uppleva kulinarisk virtuositet till ett vettigt - om än inte precis billigt - pris.

FISK- & SKALDJURSLUNCHEN
B.A.R.

www.restaurangbar.se

B.A.R. (bakom Grand Hôtel), den fisk-och skaldjursorienterade lillasystern till stjärnkrogen Lux på Stora Essingen, är inte bara en höjdarpplevelse på matfronten utan även såväl superproffsigt betjänad som frapperande prissnål, vilket ju sällan är en dålig kombination. Och utan minsta ankdamms-Schweeeden-tendenser därtill - under lunchtid! Av någon anledning funkar inte allt alls lika smidigt till kvällen - ett Jekyll & Hyde-mysterium av rang

FREDAGSLUNCHEN
Djuret
www.djuret.se

Endast på fredagar kör nos-till-svanskrogen Djuret på Victory Hotel i Gamla stan sina prix fixe-luncher om tre rätter (utan val) för 395 kronor. Tvärtemot den så populära strategin att ta humant betalt för maten men svinigt för vinet, betingar husets drycker helt osannolika 50 kronor för dry martini, 35 kronor för vitt och rött vin och 75 kronor för franskt bubbel! Sedan avancerar du upp en trappa till Horatio Nelson-inspirerade Tweed under happy hour (fre-lör 15-17) med två cocktailar och kanapéer till priset av en.

FRILUFTSLUNCHEN
Piren Restaurang & Bar

www.piren-bar.se

Björn Frantzéns coole exekutive kökschef Jim "Hirazawa" Löfdahl, utan vilken inte ens denne världsklasskrögare kunde andas fritt, har till kompis en Schweiz-italienare vid namn Patricio Riera

SYDOSTASIENLUNCHEN
Farang
www.farang.se

Tre finurliga finländare öppnade det första Farang i Helsingfors 2009, efter att först ha misslyckats hitta en värdig lokal i Stockholm. I Finland har man lyckats vinna en Bib Gourmand med sitt sydostasiatiska koncept (mycket Thailand, mindre Malaysia, minst Vietnam) där regionens alla signatursmaker av kokos, ingefära, palmsocker, honung etcetera går igen i de flesta rätter - dock utan kaka på kakakänsla. Kienast - en galning vars utportionering av såväl skumpa per glas som skrovmål till lunch och middag spräcker alla gränser. Eller hur låter 18 cl champagne för 130 kronor och mer moules och chorizo än du hinner sluka på trekvart? Ett ekonomiskt "Kitchen nightmares"-recept som på något märkligt sätt ändå verkar funka. Naturskönt läge vid Kristinebergs strand vässar smaklökarna inför uppgiften.

SÖNDAGSLUNCHEN
The Flying Elk

www.theflyingelk.se

Den som någon gång vågat yttra minsta synpunkt om köket på tvåstjärniga (men i all sanning trestjärniga) Restaurant Frantzénett kvarter bort och sett Björn Frantzéns ögon svartna vet att F/L aldrig skulle sätta sitt prestigefyllda varumärke på spel med något annat än toppkvalitet - i matväg. De dåliga nyheterna: "The Flying Björn" öppnar för lunch endast söndagar. De goda: maten är inget annat än ren eufori. Superburgaren är dragplåstret, men hela menyn kan beställas söndagslunchen igenom. Frapperande prisvärd mat, icke lika så dricka.

BAKFICKANLUNCHEN
Speceriet

www.gastrologik.se/speceriet

Till skillnad från The Flying Elk (i ett annat kvarter av Gamla stan än Restaurant Frantzén) och B.A.R (flera kilometer från Lux) eller till och med Råkultur (ett helt eget koncept från Esperanto en trappa ner i Sollévihuset) känns Speceriet som den tvättäkta bakfickan. Och medan de flesta bakfickor är större än originalen är Speceriet än mindre än den enstjärniga moderkrogen Gastrologik. Desto större är smakerna i de fåtal husmanrätter som erbjuds varje vecka - baserade på enklare råvaror från samma noga utvalda producenter och behandlade med precis samma omsorg.

MISSA INTE: "De är världens 21 häftigaste muséer"


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.