Fotograf: Rickard Kilström

Greenpeace till Svenskt Näringsliv: "Inte hållbart"

När VA bjöd in till seminarium om framtidens energiutmaning blev debatten het. Greenpeace kritiserade Svenskt Näringsliv, som inte vill införa energitak för företag.

Politiker, företagsledare, forskare och debattörer närvarade under onsdagsmorgonen när Veckans Affärer bjöd in till seminarium för att diskutera framtidens energiutmaning.

När frågan om energibesparingsmål ska vara bindande eller frivilliga kom upp så hettade det till mellan Greenpeaces Martina Krüger och Svenskt näringslivs Maria Sunér Fleming.

"Vi på Greenpeace vill ha bindande mål och absoluta tak på energiförbrukning. Där är vi oense med Svenskt näringsliv. De vill att energieffektivisering ska vara frivilligt. Det är inte hållbart" konstaterade Martina Krüger.

Maria Sunér Fleming från Svenskt näringsliv svarade på kritiken och menade att Greenpeaces strategi riskerar att hämma svensk tillväxt. "Istället för att begränsa företag med energitak som Greenpeace vill så borde vi stimulera förtagen att producera så mycket output som möjligt per energienhet. Det tror vi är den mest effektiva lösningen."

På scen stod även årets nio nominerade företag till Veckans Affärers energiutmärkelse E-Prize. Årets energismartaste företag är SCA Timber, Stena Aluminium, Åkers, ICA Nära Sätuna, Rambo, Thorn Lighting, Eskilstuna Energi och Miljö, Hyresbostäder i Norrköping och Vasakronan. Vinnare av E-Prize 2013 utses i oktober i samband med Veckans Affärers stora hållbarhetsseminarium på Grand Hôtel.

BILDSPEL: "De var med på Veckans Affärers seminarium E-Prize"

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.