Son Masayoshi, IT-miljardär och energivisionär Fotograf: Scanpix

Jojomiljardären som viger livet åt förnybar energi

Han är Japans näst rikaste man. Men efter IT-kraschen år 2000 blev Masayoshi Son känd som den person i världen som förlorat mest pengar någonsin.

Efter Fukushima drabbades Masayoshi Son av en personlig kris. Han sade till sin styrelse att han var så påverkad av olyckan att han inte längre kunde fortsätta med sitt jobb som vd för Softbank, en av Japans ledande internet- och teleoperatörer. I stället skulle han viga sitt liv åt förnybar energi. Efter ett upprört möte blev han övertalad att stanna kvar. Och skänkte en miljard kronor till katastrofinsatserna och startade dotterbolaget SB Energy.

Den här historien, som återberättas i Wall Street Journal, säger lite om den impulsive och dynamiske chefen för den japanska telekomjätten Softbank.

Masayoshi Son rankas av Forbes som Japans näst rikaste man med en förmögenhet på 8,6 miljarder dollar. Flera gånger har han utsetts till sitt lands mest populära företagsledare. Han brukar jämföras med Bill Gates och Steve Jobs och är det närmaste en amerikansk IT-entreprenör man kan komma i Japan. Och precis som Microsofts och Apples grundare, varav han är affärspartner med den ene och var personlig vän med den andre, började han sin karriär med två tomma händer.

Detta är något mycket ovanligt i Japan, där nyföretagandet bara är en tredjedel så stort som i USA och hälften så stort som i Europa. Själv har han i The Economist beskrivit det japanska företagsklimatet så här:

"Våra företagsledare är alla dåliga krigare. De kommer hela tiden med ursäkter. De skyller på regeringen, de skyller på vädret ..."

IJapan har han alltid betraktats som en outsider. Han är tredje generationen koreansk invandrare och växte upp i ett svartbygge sydväst om Tokyo. Hans pappa födde upp grisar, knäckte extra som hembrännare och inpräntade i sonen att han en gång skulle bli något stort.

Vid sexton års ålder sökte Masayoshi Son upp den japanske McDonald's-chefen som gav honom rådet att lära sig engelska och satsa på IT.

Sagt och gjort, han flyttade till släktingar i Kalifornien och började plugga. På plats i USA importerade han japanska arkadspel och skapade sin första dollarmiljon genom att utveckla en översättningsmaskin som han sålde till Sharp. År 1980 återvände han till Japan med ett stort kontaktnät och med en ekonomi- och dataexamen från Berkeley i bagaget.

Sedan dess har han varit en drivande kraft bakom den japanska IT-utvecklingen, ofta i samarbete med amerikanska partner. År 1981 startade han företaget Softbank, från början som en mjukvarudistributör åt bland annat Microsoft.

Under IT-eran på 1990-talet satsade han på internet och bredband. Han introducerade amerikanska Cisco i Japan. Han slog sig ihop med Yahoo och skapade landets största sökmotor Yahoo Japan, den ledande bredbandsleverantör Yahoo BB och den populäraste e-handelssajten. Totalt investerade han i över 600 bolag i 130 länder.

Sedan sprack IT-bubblan. Softbanks börsvärde sjönk från 184 miljarder dollar år 2000 till 21 miljarder år 2002.

Masayoshi Sons personliga förmögenhet sjönk från 17 till 1,1 miljarder dollar.

MISSA INTE: "De är världens 25 rikaste - genom alla tider"

Han kunde inte längre kalla sig Asiens rikaste man, utan blev i stället känd som den person som förlorat mest pengar någonsin.

Men han skulle snart resa sig igen. Med hjälp av sitt amerikanska kontaktnät.

År 2004 köpte han den sviktande mobiloperatören Japan Telecom och fortsatte två år senare med att köpa Vodafone Japan för lånade pengar. År 2008 gjorde han sitt hit-tills största klipp när den gamle kompisen Steve Jobs gav Softbank tre års ensamrätt på Iphone i Japan. När Ipaden kom fick bolaget samma förmån.

Det har blivit en rasande succé. På fyra år har vinsten nästan tredubblats, marknadsandelen har stigit till 30 procent och antalet abonnenter fördubblats till 39 miljoner.

Smarta annonskampanjer med bland annat Cameron Diaz, Brad Pitt och Tommy Lee Jones har gett Softbank en air av världsvan uppstickare i kampen mot de andra japanska telejättarna NTT Docomo och KKDI.

För Softbanks och dess egensinnige vd tycks inget längre vara omöjligt. I höstas lade han ett bud på 20 miljarder dollar för en majoritetspost i Sprint, USA:s tredje största mobiloperatör. Enligt Wall Street Journal är det Japans största utländska uppköp någonsin, som om det går i lås kommer att skapa världens tredje största mobiloperatör.

MISSA INTE: "Buffett miljardsatsar på solenergi"

Kina är ett annat land som numera ingår i Softbanks intressesfär. Genom Yahoo Japan är man delägare i Kinas största e-handelssajt Taobao.

Att Masayoshi Son har en koreansk bak-grund bedöms mildra den historiska fientligheten till japanska företag. Något han nu kan ha glädje av när han ska lansera sitt hjärteprojekt med en storskalig satsning på förnybar elproduktion och ett sammanlänkande av de ostasiatiska länderna i Asian Super Grid.

Sin vana trogen slår han på stort, eller som han själv beskrivit det:

"När vi ställs inför osäkerheter är det vår roll att gå före och ta risker, så att andra sedan kan följa."

MISSA INTE: "Den typiska miljardären: Sven-Erik och Eva"

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST