Samsung först ut med hållbar telefon

Världens första miljövänliga och hållbara smarta mobiltelefonen har nu certifierats. Det är Samsung som är först ut med en smartphone som klarar kraven för både miljö och arbetsförhållanden enligt den nya certifieringen som TCO Development står för.

Samsung är först ut med att lansera en mobiltelefon som är både snäll och smart - flaggskeppet Galaxy S4. Fokus ligger på att minska skadliga effekter på både miljön och användaren. Det görs bland annat genom att minska användandet av skadliga ämnen, se till att telefonens ytor fria från nickel, och se till att batteriet kan bytas. Dessutom ställs krav på arbetsförhållanden och socialt ansvar i produktionen.

Certifieringen kommer från TCO Development, ett företag med svenskt ursprung som ägs av den fackliga organisationen TCO. Syftet med TCO Certified Smartphones är att öka hållbarhetskraven på smartphones, och samtidigt ge konsumenten en chans att välja en telefon som är schysst både mot användare, miljö och fabriksarbetare.

MISSA INTE: Ring rättvist med nya Fairphone

Samsung må vara först, men det här är bara början. Andra stora varumärken inom mobil telefoni tycks inte vilja halka efter, och de har redan inlett en dialog med TCO Development. Förhoppningen är att fler producenter ska välja att certifiera både telefoner, surfplattor, datorer och liknande. Där kan framgången för Samsungs certifierade Galaxy S4 få en viktig roll, eftersom det i slutändan är vad konsumenterna efterfrågar som styr utbudet.

MISSA INTE: Samsung utklassar Apple - dubbla försäljningen

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Googles innovationschef: Snart kan du koppla upp din hjärna mot molnet och nå oändlig intelligens
  2. Svenskt lyxluftskepp till Nordpolen – de blåser liv i gammal teknik som skonar klimatet
  3. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  4. Tesla-storägaren har i tysthet dumpat nästan alla sina aktier
  5. Kalldusch för Handelsbankens anställda: Årets vinstdelning slopas helt
  1. Köpte företaget för 1 krona – nu är han Sveriges senaste miljardär
  2. Turistmeckats bakgård: Övergivna bostäder i Italien säljs nu för bara 10 kronor
  3. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  4. Leif GW efter veckans sanslösa börsklipp: Håller hårt i aktierna – och ska köpa mer
  5. Kalldusch för Handelsbankens anställda: Årets vinstdelning slopas helt

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.