Fotograf: Kimimasa Mayama / Scanpix

Japans ekonomi på väg tillbaka

Japans premiärminister Shinzo Abe siktar på att återställa de privata investeringarna i Japan till 70.000 miljarder yen per år, nivån före finanskrisen 2008.

Det sade han i ett tal i Tokyo på fredagen, rapporterar Bloomberg News. Investeringarna ska ökas genom en kombination av åtgärder, inklusive avregleringar, skatteförändringar, ökade utgifter och leasingavtal.

Han sade också han siktar på att tredubbla Japans infrastrukturexport, till 30.000 miljarder yen 2020. En tänkbar åtgärd är att öka lånen från den japanska banken för internationellt samarbete.

Hela tillväxtplanen ska läggas fram i samband med G8-mötet i Nordirland den 17-18 juni.

"Efter långa år av deflation, så jag inte säga mer än att detta är ett tecken på vändning. Jag kommer att göra allt som står i min makt för att få denna rörelse att slå över i stark tillväxt", sade han.

MISSA INTE: Japan och USA kan sänka börsen

Åtgärderna ses som den "tredje spetsen" i regeringens tredelade strategi för att få igång tillväxten och få ett slut på deflationen. De andra delarna är penningpolitiska och finanspolitiska stimulanser.

Shinzo Abe upprepade på fredagen att regeringen har mött internationell
förståelse för denna "Abenomics".

Regeringen har tidigare åtagit sig att öka den medicinska forskningen och bygga ut barnomsorgen för att öka sysselsättningsgraden bland kvinnor. De är även redo att sänka tullar i samband med ett regionalt frihandelsavtal, upprätta en särskild offentlig bank för att stötta utvecklingen inom jordbruket och stötta forskning och utveckling inom bilindustrin.

MISSA INTE: Finanskris i befolkningsfrågan

MISSA INTE: Bank of Japan överträffar höga föväntningar


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant