Fotograf: Jens Meyer / Scanpix

Så kan du spå börsen - med hjälp av Google

Genom att analysera google-sökningar på "debt" lyckades forskare vid Warwicks universitet nå 326 procent i avkastning. Men det är inte fullt så enkelt som det låter.

Forskare vid Warwicks universitet hävdar att det går att spå börsen med hjälp av Google.

Enligt forskarna kommer investerare som är oroliga för en börsnedgång mer aktivt googla på finansiella sökord som exempelvis "skuld", "kris" eller "derivat". När börsen istället stiger blir investerarna mindre oroliga, och de finansiella googlesökningarna minskar avsevärt.

MISSA INTE: "Välbärgade, äldre män mest positiva till börsen"

"Säljvågor på de finansiella marknaderna föregås av perioder av oro. Under sådana perioder samlar människor mer information om läget på marknaden. Det är tänkbart att ett sådant beteende historiskt kan ha återspeglats i ökade sökvolymer", skriver forskarna i den vetenskapliga tidskriften Scientific Reports, skriver Business Insider.

MISSA INTE: "Hälsovård är hetare än någonsin tidigare"

I studien visar forskarteamet att en investerare som uteslutande investerat utifrån förändringar i antalet googlesökning på sökordet "debt" skulle ha nått en avkastning på upp till 326 procent.

Låter det för bra för att vara sant? Det finns dessvärre några hinder som gör metoden svår att tillämpa i praktiken. De relevanta sökorden kan variera över tiden, och ju fler som försöker tillämpa strategin, desto mindre effektiv blir den.

"Man måste hitta ett sätt att identifiera, i farten och i realtid, vilka som är de nya heta ämnena som är relevanta för marknaderna", säger forskaren Tobias Preis till Business Insider.

MISSA INTE: "De är världens 25 rikaste - genom alla tider"

MISSA INTE: "De är världens yngsta dollarmiljardärer"

Relaterade artiklar


Kalendarium

För dig som prenumerant

VA Superkarriär:

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.