Omkring 150 arbetare dödades och 700 skadades vid olyckan Fotograf: A.M Ahad / Scanpix

"Olyckan är de globala klädjättarnas ansvar"

Trots synliga sprickor och uppenbar rasrisk tvingades över 3000 anställda in i fabriken och hotades med slagträn. På onsdagsmorgonen lokal tid rasade huset samman.

Det var cirka 30 kilometer utanför Bangladeshs huvudstad Dhaka som ett 8 våningar högt hus rasade samman. I byggnaden fanns fem textilfabriker, en bank och ett köpcentrum. Enligt Mohammed Atiqul Islam, ordförande för de bangladeshiska textiltillverkarnas branschorganisation (BGMEA), ska 3 122 textilarbetare ha funnits i de fem fabrikerna i onsdags, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Så sent som dagen före olyckan påvisade en undersökning sprickor i huset, och ägaren varnades för att över huvud taget släppa in folk i byggnaden. Ändå tvingade de ansvariga sina anställda att fortsätta jobba. Enligt rapporter skall vakter utrustade med slagträn hotat anställda som ville lämna byggnaden.

"Ingen av oss ville gå in", säger arbetaren Nurul Islam till den bangladeshiska webbtidningen bdnews24. "Cheferna kom efter oss med slagträn. I slutändan var vi tvingade att gå in", fortsätter han.

Enligt officiella rapporter lär dödssiffran stiga mot 150, och minst 700 skadade. Omkring 100 personer är också instängda under rasmassorna. Men troligen kan många fler vara drabbade.

MISSA INTE: "Anställda hamnar i kläm i svenska storbolag - utomlands"

Husraset är den värsta fabriksolyckan i landets historia, och lyfter åter frågan om den undermåliga säkerheten i Bangladeshs textilindustri.

Enligt uppgifter i media skall fabrikerna annat ha producerat kläder för brittiska Primark och danska Texman. Spanska Mango och italienska Benetton nekar delvis till uppgifterna om att fabrikerna producerade kläder åt dem, och hävdar att ingen av deras egna bangladeshiska leverantörer varit inblandade. Nu utreder amerikanska Walmart om någon av de fem fabrikerna tillhört deras leverantörer.

MISSA INTE: "Företagen som gör mer rätt än fel"

På torsdagen krävde runt 1 500 arbetare att ägarna till fabrikerna i den kollapsade byggnaden ska ställas inför rätta. Tessel Pauli, talesperson för organisationen Clean Clothes Campaign, kallar olyckan "symptomatisk" för de problem som finns i Bangladesh.

"Olyckorna speglar hur dessa varumärken misslyckats med att prioritera säkerheten. De vet vad som behöver göras men de gör det ändå inte", säger Pauli.

MISSA INTE: "Hur hållbart är H&M?"

Bangladesh är världens näst största tygexportör. Textilindustrin har vuxit snabbt under det senaste decenniet sedan stigande löner i Kina - världens största tygexportör fått globala klädjättar att söka sig till länder med ännu lägre lönekostnader.

"Det officiella ansvaret är regeringens, men den verkliga makten finns hos västerländska varumärken och återförsäljare som Wal-Mart, H&M, Gap med flera", sa Scott Nova, vd för arbetsrättsorganisationen Worker Rights Consortium.

MISSA INTE: "Strejkande anställda spärrades in - fick inte lämna området"

"Prispressen som dessa köpare skapar underminerar möjligheterna för fabrikerna att genomföra dyra reparationer och renoveringar som är nödvändiga för att göra byggnaderna säkra", fortsätter Scott.

Fabriksolyckan kommer bara fem månader efter att Bangladesh skakades av en fabriksbrand där 112 arbetare dog. Branden fick jättar som Wal-Mart att utlova ökade insatser för att höja säkerheten vid deras leverantörers fabriker.

MISSA INTE: "Electrolux riskerar ryktet i världens farligaste stad"

VA SPECIAL: "VA granskar IKEA:s häxjakt på fackanslutna"

Relaterade artiklar


NYHETSBREV


Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Här är Leif GW:s nya jätteinvestering - ”Det här tror jag stenhårt på"
  2. Hemlige svenske kasinomiljardären talar ut – för första gången
  3. Tesla har plötsligt släppt en helt ny sportbil – och den kan förändra allt
  4. Forskare: 16 saker som får folk att tycka du är attraktiv
  5. Två killar från förorten har byggt ett monster som växer snabbare än Spotify – ”Vi har fått jobba dubbelt så hårt”
  1. Svenske medieprofilen lämnar allt för att leva på 6.000 kr i månaden – ”jobba 8-17 gör mig sjukt deprimerad”
  2. Här är 36-åringen som just köpte Sveriges dyraste bostad – för en astronomisk prislapp
  3. Här är det: Besked om amorteringskravet
  4. Här är Leif GW:s nya jätteinvestering - ”Det här tror jag stenhårt på"
  5. Löwengrip släppte just sin årsrapport – och det är galet bra siffror

SENASTE VA