1 av 11
Bildspel: Hedemark Museet i norska Hamar innehåller både en katedral och en bondgård Fotograf: Scanpix

Bildspel: Världens 21 häftigaste museer

I dag är museernas utsidor viktigare än insidorna. De har tagit över katedralernas roll som landmärken i städerna och lockar turister som inget annat. VA guidar till de mest sevärda över hela världen.

Ett museum med stora serierutor på utsidan. Ett med en orm i mosaik somkramar en vacker sekelskiftesbyggnad. Stål och glas som sticker ut somslipade, vassa diamanter på ett annat. För att inte prata om det märkliga museet i Graz i Österrike, som ser ut som en jättelik amöba från yttre rymden.

Museer är i dag det som drar mest turister. Därför byggs allt fler udda och spektakulära museibyggnader världen över.

Fantastisk konst, tusenåriga antikviteter och roliga utställningar räcker inte. Utsidan måste också få besökarna att häpna.

Investeringarna i enskilda museer handlar inte sällan om många miljarder kronor. Men så definieras också allt fler städer av sina museer.

Vågen med spektakulära museibyggnader startade 1997 med Guggenheimmuseet i Bilbao i Spanien. Frank Gehrys byggnad i dekonstruktivistisk stil uppmärksammades världen över för sin djärva, originella arkitektur. Miljontals människor från hela världen besöker sedan dess till den lilla staden, som tidigare var nästan okänd.

Humlebæk på Själland i Danmark har Louisiana, som inte är spektakulärt, där-emot världens mysigaste museum och ett av de bästa för modern och samtida konst. Också hit reser människor från hela världen. Andra fantastiska äldre museum är Erimitaget i St Petersburg, Guggenheim i New York och Prado i Madrid.

Och Louvren i Paris, från 1797, är inte bara världens mest besökta museum med över åtta miljoner besökare per år, utan här finns tre av världens mest kända konstverk: Mona Lisa, Venus från Milo och Nike från Samothrake.

En enorm glaspyramid av I.M. Pei, så stor att bergklättrare måste hyras in för tvätta den, invigdes 1988 och är museets nya huvudentré. En inverterad glaspyramid invigdes derssutom 1993. Detta har gjort att Louvren i dag också är ett av världens mest spektakulära museum.

Ett liknande projekt, inte lika elegant men ännu mer spektakulärt, är Royal Ontario Museum i Toronto i Kanada, av de lokala arkitekterna Darling & Pearson. De adderade något de kallar "The Crystal", till den neoromantiska byggnaden. Inspirationen var museets kollektion av ädelstenar. Fem prismor av stål, aluminium och glas samverkar och sticker rakt ut från den klassiska byggnaden.

Ett tredje ombyggt äldre museum hittar vi i vårt grannland Norge, där Hedmark Museet i Hamar innehåller allt från ruinerna av en katedral från 1150-talet, en ombyggd bondgård från 1800-talet och en kryddträdgård som täcks av enorm triangelformad byggnad i glas och stål. Museet har dessutom 400 tunnland välvårdad gräsmatta.

Ett av de mest uppmärksammade museerna i världen är Museu Oscar Niemeyer på Curitiba i Brasilien. Museets namn är en hyllning till den internationellt berömda arkitekten, som nyligen fyllde 95 år. Museet byggdes 1967, men fick 2002 ett annex kallat "The Eye", just för att det ser ut som ett öga, som sitter på en hög gul pelare.

Till de mest spektakulära nya museerna hör också Salvador Dalí-museet i St Petersburg i Florida, invigt kl 11.11 på förmiddagen den 1 januari 2011.

Tidskriften AOL Travel News har med museet på sin lista över "byggnader du måste se innan du dör". Sju av Dalís 18 viktigaste målningar finns på museet (en av de övriga, "Wilhelm Tells gåta", finns på Moderna museet i Stockholm).

Arkitekturen är inspirerad av den surrealistiske konstnärens verk, men har anpassats till de orkaner som sveper in över Floridas kust. Resultatet är både elegant och spektakulärt, med ormliknande delar i mosaik som omfamnar den minimalistiska byggnaden.

MISSA INTE: "Världens 25 rikaste - genom alla tider"

Ännu mer spektakulär är Kunsthaus Graz i Österrike, som invigdes 2003 då Graz var europeisk kulturhuvudstad. Troligen världens märkligaste museibyggnad. Den ser ut som en amöba, eller en varelse från yttre rymden, och kallas för "Friendly Alien".

Ritad av Peter Cook och Colin Fournier i en friformsstil som ibland kallas "blob-arkitektur", är fasaden på 5 000 kvadratmeter i glas, stål och akrylplast. Dessutom är 1 000 ljusringar inlagda i fasasden, där varje pixel kan ges olika ljusstyrka. Östra fasaden, som vetter mot stadens centrum, fungerar också som en 900 kvadratmeter stor filmduk.

MISSA INTE: "Sveriges 28 bästa arbetsplatser"

Här visas film, fotografi, arkitektur, formgivning och IT-baserad konst från 1960-talet och framåt, och konsthallen beskrivs i Bill Pryce sbok "Great modern architecture."

I Japan finns två av de mest spektakulära nya museerna. National Museum of Art i Osaka, av internationellt kände arkitekten César Pelli, och Tod's Omotesando av Toyo Ito & Associates i Omotesando i Tokyo är två märkliga byggnader.

MISSA INTE: "Sveriges 11 mest sårbara kommuner"

Och i Doha i Qatar finns Museum of Islamic Art, ritad av I.M Pei (han med glaspyramiden på Louvren), som reste runt i den muslimska världen i flera år för att få inspiration. Här blandas modern design, minimalistisk design och elegans med traditionell islamisk arkitektur.

Världens i dag kanske hetaste arkitekt är Zaha Hadid, som skapat Eli & Edythe Broad Art Museum på Michigan State University campus. Vågat, utmanande, vasst och kantigt, är det en byggnad som provocerar många, men också hyllats världen över.

Musée Hergé i Louvain-la-Neuve i Belgien, är ett förvånansvärt spektakulärt museum för att vara ägnat åt en konstnär, somfrämst är känd för sina seriealbum med Tintin. Byggnadens utsida är varm och lekfull, med utskjutande former, serierutor och tecknarens kända signatur.

MISSA INTE: "USA:s 10 mest hatade företag"

Vad som väntas bli världens största och utan tvekan mest spektakulära museum öppnas under 2013, The Grand Egyptian Musuem Project i Kario.

På 48 hektar strax utanför Kairo, på gångavstånd från tre av de berömda pyramiderna, byggs ett museum med 35 000 kvadratmeter utställningsyta, där 100 000 objekt från faraonernas tid ska visas.

I en tävling 2003 skickade 1 550 arkitektbyråer från 83 länder in bidrag. Museet har en budget på 800 miljoner dollar, motsvarande drygt 5 miljarder kronor, och förväntas överglänsa de flesta museerna i världen.

Nuvarande Egyptiska museet på Tahrirtorget i Kairo drar två miljoner besökare per år. Till det nya museet väntar man sig fyra miljoner besökare per år!

Och tävlingen om största, dyraste och mest spektakulära museibyggnaderna går vidare. Stora pengar står på spel. För varje miljon turister som ett land lyckas locka skapas 200 000 nya jobb.

FLER LISTOR FRÅN VA.se:

"Sveriges 28 hetaste bioteknikbolag - med läkemedel på väg"

"De är Sveriges 55 mäktigate familjer"

"Sveriges 119 miljardärer"

"Näringslivets 125 mäktigaste kvinnor"

Relaterade artiklar


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Ikea avslöjar storsatsning på smarta högtalare
  2. Efter veckans öppning om sänkta ränteavdrag: Chefsekonomen varnar att bopriserna kan kollapsa med 30%
  3. Ikoniska motorvägen Autobahn kan tvingas sänka hastigheten – på grund av klimatet
  4. Varning för skuldsmällar i plågad börssektor – här är 6 bolag att se upp med
  5. Professorn: Vi måste börja prata om medborgarlön i Sverige
  1. Så brädade han konkurrensen i ”världens hårdaste yrke” – slog alla rekord som dammsugarförsäljare
  2. Fick idén under sommarjobbet på McDonalds – nu tar hans bolag in en kvarts miljard
  3. Här är det klart vanligaste jobbet miljardärerna hade innan de blev snuskigt rika
  4. Länsförsäkringar och Swedbank höjer bolåneräntor
  5. Den ofrivilliga investeraren: ”Svor på att aldrig direktinvestera men kunde inte låta bli”

För dig som prenumerant