Bill Gates framför Windows-loggan, 1995 Fotograf: AP

PC-försäljningen rasar - på grund av Windows

Den globala pc-försäljningen sjönk med 11,2 procent till 79,2 miljoner under det första kvartalet, jämfört med det första kvartalet 2012.

Det framgår av statistik från undersökningsföretaget Gartner, enligt ett pressmeddelande.

Försäljningen sjönk till den lägsta nivån sedan det andra kvartalet 2009. Samtliga regioner noterade en nedgång i pc-försäljningen under första kvartalet, men nedgången var störst i Emea-regionen (Europa, Mellanöstern och Afrika).

"Konsumenter migrerar innehållskonsumtionen från pc till andra uppkopplade terminaler, som surfplattor och smartphones", konstaterar Mikako Kitagawa, analytiker vid Gartner.

MISSA INTE: "Apple ber om ursäkt efter kinesisk kritik"

Enligt analysföretaget IDC kan raset i PC-försäljningen vara ännu större, hela 14 procent. Det är det största raset som IDC registrerat sedan mätningarna började 1994.

Analysföretaget menar att nedgången främst beror på att Microsoft misslyckats med lanseringen av sin nya Windows-version - Windows 8.

"Olyckligtvis verkar det som om lanseringen av Windows 8 inte bara misslyckats med att ge en skjuts åt försäljningen av persondatorer, utan i stället tycks ha dragit ner marknaden", säger Bob O'Donell på IDC till BBC.

MISSA INTE: "Då var Microsoft världens högst värderade företag"

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.