De kan bli nya Riksbanksledamöter

I vår kommer Riksbanken att behöva ersätta minst en av sina mäktiga chefer. Enligt DI är Cecilia Hermansson, före detta chefsekonomen på Swedbank, en av storfavoriterna till posten. Här är listan på de möjliga kandidater som konkurrerar om det åtråvärda jobbet.

Den 20 maj går mandatperioderna ut för Barbro Wickman-Parak och Lars E O Svensson i Riksbanksdirektionen. I nuläget har endast Wickman-Parak meddelat att hon inte ställer upp för omval, men beroende på Lars E O Svenssons beslut kan två stolar bli lediga i Riksbankshuset vid Brunkebergstorg i Stockholm.

Cecilia Hermansson är en av de kanditaterna som har goda chanser att bli ersättare för Barbro Wickman-Parak, skriver DI. Med sin erfarenhet som chefsekonom på Swedbank under åren 2008 till 2013 är hon väl kvalificerad för tjänsten. Hermansson har även visat på en talang för att på ett pedagogiskt sätt förmedla sina kunskaper, något som kan komma väl till pass i rollen som ledamot.

Beslut om en eller flera nya ledamöter beräknas offentliggöras i början av maj. För det ska elva ledamöter först lämna förslag på nya ledamöter och därefter enas för att besluta om en ny ersättare.

Här är andra potentiella kandidater:

Jesper Hansson, prognoschef för Konjunkturinstitutet.

John Hassler, professor på Stockholms universitet.

Mattias Persson, chef för avdelningen för finansiell stabilitet på Riksbanken sedan 2007.

Anders Vredin, chef för Riksbankens stabsavdelning.

Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi och vd för Institutet för Näringslivsforskning.

Erik Thedéen, statssekreterare hos finansmarknadsministern och tidigare chef för Stockholmsbörsen.

Jens Henriksson, chef för Stockholmsbörsen och tidigare bland annat statssekreterare.


Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.