Rysk oligark vill köpa hela Tele2

Ryska A1 är redo att omedelbart presentera ett bud på Tele2 Ryssland för 3,6-4 miljarder dollar kontant, och vill därefter köpa resten av Tele2.

Ryska A1 är redo att omedelbart presentera ett bud att köpa 100 procent av Tele2 Ryssland för 3,6-4 miljarder dollar kontant och är intresserat av och villigt att komma överens om ett pris för att köpa resten av Tele2 inom kort tid.

Det skriver A1 i ett pressmeddelande.

Tele2:s beslut att sälja den ryska verksamheten till den riyska banken VTB till ett enterprise value på 3,55 miljarder dollar motsvarar inte det bästa värdet för aktieägarna och ligger under marknadsvärdet, anser A1.

A1, en del av Alpha Group, hade under 2012 en rad möten med aktieägare i Kinnevik och Tele2:s ledning. Tele2:s rådgivare Morgan Stanley avvisade i oktober A1:s bud utan rimlig förklaring eller diskussion, enligt pressmeddelandet.

Kinnevik står helt bakom den avyttring av Tele2 Ryssland till banken VTB som presenterades på onsdagen och vill inte spekulera i huruvida ett högre bud från den ryska oligarken Mikhail Fridmans Alfagruppen skulle kunna få investmentbolaget att riva upp affären.

Det säger Kinneviks ir-chef Torun Litzén till Nyhetsbyrån Direkt på torsdagen apropå morgonens pressmeddelande från Alfa Group om den ryska koncernens intresse av att köpa Tele2 Ryssland för ett högre pris än det som aviserades på onsdagen.

"Det är rena spekulationer, vi står helt bakom den affär som Tele2 presenterade igår", säger Torun Litzén på frågan om det vore möjligt att riva upp affären.

I pressreleasen från Alfa Group står att A1, koncernens investmentbolag, under 2012 har haft flera möten med "aktieägare i Kinnevik och Tele2:s ledning" om det högre budet.

"Det har jag ingen kommentar till", säger Torun Litzén angående om sådana möten har ägt rum.

Skulle Kinnevik vara intresserat av att sälja resten av Tele2 till Alfagruppen?

"Vi kommenterar inte den typen av spekulationer heller", säger Torun Litzén.

Alfagruppen var tidigare storägare i det ryska mediabolaget CTC Media, där Kinnevikbolaget MTG var och är storägare.

"Det var ett väl fungerande samarbete", säger Torun Litzén om den tidigare affärsrelationen, som upphörde genom att Alfagruppen sålde sin del i CTC 2011.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.