Fotograf: Wikimedia Commons

Lista: Världens högst värderade bolag - någonsin

Många såg det som ett historiskt ögonblick när Apple i Augusti 2012 blev världens högst värderade börsbolag genom tiderna. 661 miljarder dollar i börsvärde var det högsta nominella värde som något företag någonsin noterat, men när historiska börsvärden justeras för inflation står sig Apples siffra slätt.

Mätt i 2012 års penningvärde hade Apples ärkefiende Microsoft nästan 200 miljoner dollar mer i börsvärde år 1999. Trettio år tidigare 1967 värderades IBM till 193 miljarder dollar, vilket i 2012 års penningvärde motsvarade 1,3 biljoner dollar, dvs nästan dubbelt så mycket som Apples rekordnotering.

Världens allra högst värderade bolag genom tiderna var dock verksamt i en helt annan tid och en helt annan bransch - 1600-talets tulpanhandel.

Det Holländska Ostindiska Kompaniet (Vereenigde Oostindische Compagnie, VOC) grundades 1602 och tilldelades under 21 år nederländskt monopol på all handel öster om Godahoppsudden och väster om Magellans sund. Bolaget dominerade sjöfarten till Asien under 16- och 1700-talet och transporterade under perioden över 2,5 miljoner ton asiatiska handelsvaror på 4785 skepp, betydligt mer än närmsta konkurrenten - det Engelska Ostindiska Kompaniet - som transporterade en femtedel så mycket.

VOC noterades på världens första börs och de lyckliga aktieägarna kunde se aktiekursen rusa hejdlöst i takt med efterfrågan på tulpanlökar. När tulpanhysterin nådde sin topp, omkring år 1635, motsvarade priset på de dyraste tulpanlökarna flera årsinkomster och det Holländska Ostindiska Kompaniet värderades till motsvarande 7,4 biljoner dollar.

Snart sprack dock tulpanbubblan, och värdet på det Holländska Ostindiska Kompaniet rasade. Världens högst värderade bolag försattes i konkurs 1796.

Läs hela listan: "Världens 9 högst värderade bolag - genom tiderna"

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.