Sonat Burman-Olsson, vice vd Ica Group Fotograf: Jennifer Nemie

"Jag har haft mina hundår"

Trots ansvar för 100 miljarder kronor och 50 000 anställda har hon flugit under radarn som vice vd för koncernen. Nu börsnoteras Ica och Årets Klättrare - Sonat Burman-Olsson  - tar steget ut i medieljuset.

Trots ansvar för 100 miljarder kronor och 50 000 anställda och styrelse- uppdrag i Lindab, Icabanken, Kappahl och Tredje AP-fonden är det få som känner till mig. Länge ville jag styra, men inte synas. Nu är det kul att också synas."

Att utses till Årets klättrare 54 år gammal och inte ha hamnat på listan förrän nu kan verka märkligt, men Sonat Burman-Olsson, vice vd för Ica-koncernen, säger själv att hon är en doldis.

"Eller snarare en dold maktfaktor."

När Ica nu börsnoteras lär vi få se mer av denna dynamiska ledare, som säger sig ha en enorm drivkraft och lätt att få folk med sig.

"Jag är orädd, mina medarbetare vet att de kan lita på mig. Jag finns där när det blåser. Jag är positiv och glad och lämnar stort ansvar under frihet, men eftersom jag ställer stora krav på mig själv, kräver jag också mycket av mina medarbetare. Leverans är viktigt! Jag är också strateg, tänker framåt och ligger alltid något steg före."

Hon säger att hon är bra på att bygga broar, vare sig det är mellan två kolleger eller mellan dotterbolag och huvudkontor.

"I många år jobbade jag på emerging markets, i länder som Kina, Indien, Thailand, Brasilien och Argentina. I dag är storstäderna glamorösa och hypermoderna. Då var det stängda marknader och det gick knappt att få ut pengar från länderna. Jag mötte väldigt lite förståelse i Sverige för hur svårt det var."

Hon säger att ålder inte har så stor betydelse, däremot erfarenhet.

"Jag har upplevt så oerhört mycket, vilket gett mig styrka. När våra marknader i Baltikum drabbades av ekonomisk kris, visste jag hur jag skulle agera, för jag hade varit med om två devalveringar i Sydamerika."

Under sex år har Sonat Burman-Olsson drivit många viktiga förändringar och sett till att få Ica börsfähigt

"Tidigare var vi mer lokala, jag har jobbat hårt för att göra bolaget till en koncern. Vi har fantastiska handlare som tänker lokalt, en koncern som tänker stort, en bank som tar hand om betalningsströmmar och ett fastighetsbolag som hanterar bra lägen. En utmärkt kombination för framgång."

Hon säger att hon inte tvingats jobba hårdare för att ta sig fram som kvinna, men att hon förlorat några år som kvinna med utländsk bakgrund.

"Jag är född i Turkiet, har studerat i Paris och tagit amerikansk examen. I dag vore det en merit, men när jag kom till Sverige på 1980-talet var det ett hinder. Jag tvingades till flera hundår, för att jag inte hade språket och en kännedom om landet."

På frågan vad som varit största motgången, säger hon att hon inte tänker så. Möter hon en motgång, hittar hon en annan väg.

"Jag älskar förändring och Ica står aldrig still. Ingen dag är den andra lik. Det är en underbart livlig miljö. Mitt ledord är förbättring, för vi lever i en föränderlig värld."


Missa inte övriga pristagare:

Årets ryggrad: Fazeela Selberg Zaib

Årets gubbe mot strömmen: Pär Boman

Årets ögonöppnare: Maria Sveland

Relaterade artiklar