Fotograf: Micke Lundström

Hon är Näringslivets mäktigaste kvinna 2013

Sommaren 1989 trodde hon att hon skulle lämna Sandvik för gott. Feriejobbet var slut och 23-åriga Petra Einarsson grät hela vägen hem i bilen. Nu har hon precis tagit över vd-rummet på det gamla huvudkontoret – och förstaplatsen på Veckan Affärers lista över Näringslivets 125 mäktigaste kvinnor 2013.

Petra Einarsson är den första kvinnan som sitter i Sandviks koncernledning och leder ett affärsområde under företagets 150-åriga historia. Efter ett helt arbetsliv inom samma koncern fick hon i februari i år ta över det förr så problemtyngda men nu blomstrande affärsområdet Sandvik Materials Technology (SMT) som erbjuder avancerade produkter i höglegerade specialstål till krävande applikationer inom framförallt energiindustrin, som olja, gas och kärnkraft.

Petra Einarsson brinner för Sandvik och framförallt för SMT. Under alla år har hon aldrig ens sökt ett jobb utanför SMT. Egentligen hade hon ingen koppling alls till Sandvik. Hennes mamma var lärare och hennes pappa läkare. Hon läste ekonomi eftersom syokonsulenten inför gymnasiet sagt att hon skulle satsa på ekonomi för att få en bred bas.

Efter ekonomisk linje på gymnasiet i Sandviken blev det ekonomprogrammet i Uppsala. När hon läste sista året och behövde ett sommarjobb hamnade hon på Sandviks enhet primary products, det första steget i tillverkningen som inkluderar specialstålverket. Det var sommaren 1989.

"Jag blev helt förälskad! När sommaren var över och jobbet slut, då grät jag hela vägen hem i bilen. Jag förstod direkt att jag hade kommit till ett helt unikt företag. Globalt, men ändå med en familjär känsla. Människorna var så trevliga och kunniga. Det fanns så mycket kraft och kompetens i organisationen."

Redan i september hörde Sandvik av sig och erbjöd ett fast jobb, och sen dess har hon blivit kvar.

"Det är lite typiskt Sandvik. Har man identifierat en människa som har rätt kompetens och som verkligen brinner för sitt jobb, då vågar man satsa på henne eller honom. Det var nästan lite samma sak när jag fick mitt nuvarande jobb. Olof Faxander ringde, jag sa ja, sen var det i princip klart. Det finns ett förtroendefullt sätt att leda och utveckla människor."

Petra Einarsson är lyrisk över Sandvik, SMT och Olof Faxander. Fler gånger kommer hon in på hans kvalitéer som ledare.

"Han är lyssnande, tydlig, orädd, kravställande och transparent. Alla de egenskaperna är viktiga för mig och ger mig energi."

Foto: Micke Lundström

Det har blåst en hel del kring Olof Faxander sedan han tillträdde för snart två år sedan. Men Petra Einarsson avfärdar kritiken. Hon menar att det är massmedias skeva bild. Att flytta huvudkontoret var naturligtvis inte populärt bland vissa, men flytten hade betydligt fler för- än nackdelar och i dag är den enligt Petra Einarsson inte lika känslig längre. Efter flytten är det SMT:s ledning som får husera i Sandviks anrika gamla huvudkontor.

När Olof Faxander tillträdde i februari 2011 hade Sandvik under några år tappat tempo i prestation och värdeskapande jämfört med andra stora svenska företag. Men internt levde bilden av att Sandvik fortfarande var bäst. Olof Faxander började med att samla 3 4 personer från respektive affärsområde och vissa koncernfunktioner. Han tog även in externa konsulter för att få en bild baserad på både interna och externa omdömen. Baserat på det arbetet presenterade han sedan sin nya strategi i september 2011: "One Sandvik to be Number One".

"Olof Faxander satte på agendan att Sandvik inte bara ska tro sig vara bäst utan även vara bäst. Han har bland annat drivit mångfald och ledarskapsfrågor på ett helt annat sätt än tidigare. Strategin speglar ett Sandvik som är i omdaning, där ledarskap har en stark roll, och det sporrar mig."

"One Sandvik to be Number One". Det rimmar lite illa med hotet om försäljning som SMT har ställts inför?
"Hotet om en utförsäljning har funnits länge, redan 2003 när jag jobbade som CFO på SMT var ledningen införstådd med att risken fanns, men koncernchefen sa det inte i pressen så som Olof Faxander har gjort. SMT har inte lyckats uppnå de finansiella målen under de senaste 10 åren."

Men i dag levererar SMT och det är till stor del Petra Einarssons förtjänst. Sedan 2011 har hon varit chef för SMT:s största division Tube. För 2012 gjorde SMT en ebitmarginal på 10 procent. Enligt Petra Einarsson är receptet i grunden enkelt. För att få upp lönsamheten måste man få upp priserna och ner kostnaderna. Man måste fokusera och prioritera. Men hon erkänner att själva genomförandet är det svåra och att det även kan vara jobbigt, framförallt när det innebär personalneddragningar.

Petra Einarsson har varit med om att ta många svåra beslut. Hon säger att man inte kan ta bort det onda för människor som på grund av en uppsägning är ledsna och arga. Men den som blir uppsagd ska i alla fall slippa ovisshet och hanteras med värdighet och respekt.

"Som chef måste man kunna prata med personen i hissen på väg ner. Man kan aldrig säga att man är nöjd, möjligtvis att man lyckats nå ett visst mål. Men det är inget som är lätt."

SMT är en liten och väldigt lönsam specialist i förhållande till bredare stålaktörer som SSAB och Outokumpu. Inom höglegerade specialstål är SMT unikt i världen med en omfattande forskning och utveckling. För de flesta potentiella konkurrenter är volymerna för små för att motivera investeringen i ett specialiserat stålverk men SMT har samlat mindre volymer i många olika branscher och kan på så sätt upprätthålla en hyfsad volym. SMT har en årlig omsättning på omkring 15 miljarder kronor.

"Marginalen är ok, men den är inte tillräckligt bra än. Vissa delar av vår verksamhet pressas hårt av marknaden just nu, så under rådande marknadsförutsättningar är 10.5 procent i fjärde kvartalet 2012 väldigt bra. Men lägg på lite tillväxt på det, då ska ni få se på grejer!"

Så utförsäljningshotet är avvärjt?
"Det är inte så att jag sitter och oroar mig för att vi ska säljas. Om vi fortsätter att utveckla verksamheten, levererar värde och gör det vi är bra på då kommer vi att få bra ägare. Personligen tycker jag att Sandvik är en väldigt bra ägare för SMT."

Om man vill vara lite elak så sägs det att din företrädare Jonas Gustavsson är Olof Faxanders golden boy. Genom att flytta Gustavsson till affärsområde Machining Solutions så riskerar man inte att bli av med honom om SMT skulle säljas, men man riskerar ju att bli av med dig, hur ser du på det?
Petra Einarsson sväljer och sträcker sig efter sitt glas utan att dricka.

Läs vidare: Petra Einarsson: "Jag har aldrig hört det resonemanget tidigare".