Världens börser klättrar till historiska nivåer

Börserna världen över klättrar vidare mot nya toppnivåer. Flera marknader ligger nu på sina högst nivåer på många år.

Det globala aktieindexet FTSE All World är upp 0,2 procent till 236,4 högsta siffran sedan juni 2008. Wall Street S&P 500 noterade nytt 5-årshögsta under tisdagen, och Nasdaq befinner sig på högsta nivån sedan november 2000, skriver Financial Times.

På hemmaplan håller sig storbolagsindexet OMXS30 upp till nivån 1.200 i onsdagens öppningshandel, kring nivån 1.200 på onsdagen, vilket är högsta nivån på fem år. H&M stödde indexutvecklingen med 1,7 procents kursstegring. Securitas noterades 1,0 procent högre och Alfa Laval var upp 2,1 procent. I samtliga dessa tre aktier återfanns SEB Markets som största nettoköpare.

Swedish Match tappade däremot 8,5 procent trots att resultatet i det fjärde kvartalet prickat snittprognosen i SME Direkts analytikerenkät. Under kvartalet gick snusdivisionen något bättre än väntat medan enheten "andra tobaksprodukter" överraskade svagt negativt. Swedish Match spår dock ett minskat resultatbidrag från snusverksamheten under 2013.

Vidare kom kommentarer som spädde på oron för det ökande konkurrensläget på den svenska snusmarknaden.

"Siffrorna för kvartalet såg rätt okej ut med snuset som stack ut lite positivt. Men det man tar fasta på är väl kommentarerna från bolaget", sade en analytiker.

Electrolux steg 0,7 procent. Tisdagskvällens AHAM-data för januari visade på en leveransökning av de sex största vitvarukategorierna i Nordamerika med 2,3 procent, jämfört med januari 2012, från negativ utveckling i december.

Volvo noterades 0,5 procent lägre. Koncernens lastbilsleveranser, exklusive samriskbolag, visade på 23 procents fall i januari. Utvecklingen var svagare än väntat i SME Direkts analytikerenkät i Europa och Nordamerika medan Sydamerika utvecklades bättre än väntat. En marknadsaktör konstaterar att leveranssiffrorna tydligen var acceptabla för investerarna, trots markant lägre volymer än konsensus.

"Det var inte länge sedan vi var ute med rapporten för fjärde kvartalet och det
här är helt i linje med det vi sade då", sade Patrik Stenberg vid Volvos
ir-avdelning till Nyhetsbyrån Direkt.

Karolinska Development avancerade dryga 8 procent efter att ha vänt till vinst
under det fjärde kvartalet 2012.

Allenex fortsatte kursrusningen på onsdagen och noterades ytterligare 88 procent högre till 3:56 kronor, från nivåer under 1 krona inför tisdagens besked om en USA-order.

Missa inte: Love Samson - Teknisk Analys: "Börserna klättrar vidare"


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.