Tvärnit för Apple - leverantör slutar anställa

Efter Apples dystra rapport och aktiens utförsåkning kommer nu nästa bakslag för företaget - största leverantören Foxconn inför akut anställningsstopp på grund av vikande efterfrågan på Apples produkter.

Apples största leverantör Foxconn har infört anställningsstopp i de kinesiska fabriker som producerar Apples senaste flaggskeppslur iPhone5.

Det är första gången sedan krisen 2009 som Foxconn inför liknande anställningsstopp. Den här gången uppges vikande efterfrågan på Apples produkter vara orsaken till den drastiska åtgärden.

En av Foxconns rekryterare säger till Financial Times att nyanställningarna helt upphört på de produktionslinor som producerar iPhone och iPad vid företagets största fabrik i Shenzhen, där över 200 000 arbetar. Fabriken i Zhengzhou som producerar iPhone har också stoppat alla nyanställningar, vilket även gäller för fabriken i Chengdu som främst producerar iPad.

Apple har inte kommenterat anställningsstoppet, men vd Tim Cook sade under en konferens förra veckan att han inte såg några tecken på att efterfrågan på Apples produkter nått sin topp.

"Ordet gräns finns inte i Apples vokabulär. Jag ser en marknad som är otrolig att vara i. Kanske en av de bästa marknaderna någonsin", sade Cook.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.