Apple tappar i förtroende

Apple tappar i förtroende, kränkraften sinar och fler utköp från börsen att vänta. Det är några av de 9 nyheter du måste ha koll på idag.

"Fler utköp kan komma"
Budet på Höganäs kan vara starten på en trend av utköp av huvudägare i år. Den bedömningen gör Carnegies förvaltare Simon Blecher. Bland enskilda bolag pekas Duni, Loomis, Securitas, Haldex, Beijer Alma, Swedish Match, och Intrum Justitia ut. Även fastighetssektorn kan komma
att bli involverat. Corem Property och Klövern kan vara två bolag att hålla ögonen på, skriver DI.

Läs mer: "De är årets hetaste börskandidater"

Apple tappar förtroende
Förra året toppade Apple Harris Interactives förtroendelista där 14 000 amerikaner betygsätter de 60 mest kända företagen i USA, men i år har Apple trillat ner till andra plats. I år sätter istället den amerikanska befolkningen allra högst förtroende till e-handelsföretaget Amazon.

Läs mer: De 10 företagen med högst förtroende

Läs mer: Apples panikdrag - släpper tre nya iPhones

Kärnkraften sinar
Om mindre än 20 år kan kärnkraften i Europa till stor del ha försvunnit, rapporterar Sveriges Radios Vetenskapsradion. Idag byggs endast 14 nya reaktorer i hela Europa samtidigt som 150 av dagens 180 kärnreaktorer kan vara nedlagda inom mindre än 20 år, då dessa överskridit de 40 år som de var byggda för att hålla.

Läs mer: IKEA satsar på ren energi - för att hålla priserna nere

Läs mer: Warren Buffett miljardsatsar på solenergi

Bättre batterier för Airbus
Airbus avser att välja kadmium-batterier i sitt nya plan A350 och bolaget väljer därmed ett annat spår än konkurrenten Boeing som har litium i den nya Dreamlinermodellen. Batterierna har skapat stora problem för Boeing och tvingat bolaget att senarelägga leveranserna av Dreamliner. Svenska CTT Systems är leverantör till både A350 och Dreamliner, rapporterar SvD.

Nätmäklarfusion?
Nordnet och Avanza har varit mycket nära ett samgående, men det har fallit på olika uppfattningar om pris. Maktfrågor kan även ha spelat in enligt SvD. En affär skulle spara ett par hundra miljoner, enligt Nordnets ordförande Claes Dinkelspiel.

Nytt program för Centern
Centerns partistyrelse har enats om ett nytt förslag till idéprogram där flera av de kontroversiella förslagen såsom månggifte, enligt DI är strukna.

Läs mer: Experten: Annie Lööf ansvarig för Centerns ras

Läs mer: Annie Lööf: "En del gillar det jag gör, andra inte"

Endast 1 av 3 britter vill stanna i EU
Storbritanniens premiärminister David Cameron får kämpa i uppförsbacke inför den utlovade EU-folkomröstningen. Endast en av tre britter vill att Storbritannien ska bli kvar i EU.

Läs mer: Cameron: "Stödet för EU är lövtunt"

Läs mer: USA:s hot mot England - "Lämna inte EU!"

Inget valutakrig för G20
De finansiella ledarna för G20-länderna lovar att inte använda växelkurser för att skapa fördelar för de egna ekonomierna. Ytterligare steg ska tas mot mer flexibla och marknadsbestämda växelkurser Det framgår av slutdokumentet efter G20:s finansminister och centralbankschefsmöte i Moskva på lördagen.

Läs mer: Så ska G7-länderna undvika valutakrig

Nike världens mest innovativa företag tack vare miljövänlig sko
Nike är världens mest innovativa företag 2013, enligt Fast Companys årliga ranking. Det är Nikes framgångsrika produkter och tjänster på det digitala området som premieras av Fast Company. Bland Nikes senare innovationer finns bland annat armbandet Fuelband som registrerar användarens aktiviteter och meddelar om man uppnått dagens mål samt den ultralätta skon Flyknit Racer som tillverkas med en ny, miljövänligare metod.

Läs mer: Nike är världens mest innovativa företag 2013

Läs mer: Stefan Olander - vice president för digital sport på Nike och världens mest kreative svensk.Läs "9 Nyheter du måste ha koll på" varje morgon - prenumerera på VA:s nyhetsbrev.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.