LO-basen vill kvotera: "Det går för långsamt"

Utvecklingen mot ett jämställt näringsliv har gått alldeles för sakta, menar LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson som nu förespråkar kvotering inom näringslivet.

Vid gårdagens seminarium om maktelitens löner passade LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson på att deklarera sin positiva inställning till kvotering i näringslivet.

"Det har gått alldeles för sakta. Vi måste ta en diskussion om kvotering inom LO. Vi brukar inte ha så mycket synpunkter på hur bolagen ska organiseras men den här frågan har ett allmänintresse", säger han till SVT.

Thorwaldsson menar att de kvinnor som kvoteras in skulle bli viktiga förebilder för andra kvinnor som vill nå höga positioner i näringslivets toppskikt.

"De blir en symbol och ett föredöme för övrig samhällsdebatt".

Efter att ha legat långt efter i jämställdhetsfrågan valde Norge att lagstifta om könskvotering till bolagsstyrelser år 2003. Lagen gäller alla statliga och publika företag, och innebär att minst 40 procent av ledamöterna måste vara kvinnor.
Den svenska LO-basen har inspirerats av den norska modellen och är positiv till att införa liknande lagstiftning i Sverige.

"De kan inte se en enda negativ effekt av att de införde kvotering. Näringslivet säger: "Här fick vi in ny kompetens, kvinnor som kom in som berikade våra företag". När det finns ett så väldigt lyckat exempel på nära håll tycker jag att det finns anledning för Sverige att göra samma sak", säger han till SvD.

Karl-Petter Torwaldsson betonar att uttalandet om kvotering är hans egen åsikt. LO - vars styrelse består av 15 män och 3 kvinnor - har inte tagit något liknande beslut ännu.

"Personligen tror jag att det är rätt väg att gå, men inom LO har vi inte satt ner foten. Jag hoppas att LO kan ta ställning för det, men det är en långsiktig diskussion", säger han.

Även Folksams chef för ansvarsfullt ägande, Carina Lundberg Markow, deltog vid seminariet och höll med Thorwaldsson i frågan om kvotering.

"Jag skulle vilja uppleva ett jämställt näringsliv i Sverige, men det kommer jag inte att göra, för jag kommer att vara död om 70 år när det kommer att inträffa, om det fortsätter i den här takten", säger hon till Aftonbladet.

Relaterade artiklar