Storchefer tjänar 46 gånger mer än anställda

Mats Jansson till Telia, handelsstopp i Northland Resources och Nordkoreanskt kärnvapentest oroar de asiatiska börserna. Det är några av de 9 nyheter som du måste ha koll på idag.

1. Tre gånger högre lön för välfärdsdirektörerna.
Cheferna i de tio största välfärdsbolagen i Sverige tjänar i genomsnitt tre gånger mer än sina beställare, höga chefer i kommunala förvaltningar. Jämfört med en industriarbetare tjänar välfärdsdirektörerna 13 gånger mer. Men högst lön har vd:arna på de största svenska bolagen med inkomster som är 46 gånger den vanliga arbetarens. Det framgår av LO-rapporten "Maktelitens inkomster" som uppmärksammas på DN-debatt.

2. Hästkris.
Tre ministrar i den franska regeringen satt på måndagen i krismöte tillsammans med representanter från livsmedelsindustrin. Nu hotas den växande marknaden för fryst mat, skriver DI.

Läs mer: Findus lasagne innehöll hästkött.

3. Mats Jansson till Teliasonera.
Förre SAS-vd:n Mats Jansson tar plats i Teliasoneras nya styrelse, medan Olli-Pekka Kallasvuo får behålla sin plats. Det uppger källor till Svd.

Läs mer: Ehrling om skandalen; "Väldigt allvarligt och får inte ske igen"

4. Moody´s: Större lass för USA när Europa stagnerar.
Nedåtriskerna mot den globala ekonomiska återhämtningen har minskat sedan slutet av förra året, men den ekonomiska tillväxten väntas ändå bli trög i många ekonomier. Moody´s räknar med att den ekonomiska tillväxten i G20-länderna kommer att bli omkring 2,9 procent 2013 och 3,3 procent 2014. USA-ekonomin väntas bidra positivt till den globala tillväxten medan euroområdet som helhet väntas stagnera under 2013.

5. Handelsstopp för Northland Resources.
Handeln med gruvbolaget Northland Resources aktier stoppades på måndagen på Torontobörsen med omedelbar verkan. Torontobörsen undersöker om bolaget lever upp till de villkor som gäller för notering. Imorse handelsstoppades Northland Resources även på Oslobörsen i väntan på besked från bolaget.

Läs mer: Northlands aktie rasar efter finansieringsfiasko

6. Nordkoreanskt kärnvapentest.
Sydkorea bekräftar att Nordkorea har genomfört ett kärnvapentest klockan 11.57 lokal tid på tisdagen. Sydkorea uppskattar att den nordkoreanska laddningen var på motsvarande 6-7 kiloton, vilket skulle vara en kraftigare laddning än vid landets två föregående kärnvapentest, 2006 och 2009. Senare bekräftade även den nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA att landet genomfört ett underjordiskt kärnvapentest, och enligt nyhetsbyrån var testet framgångsrikt och innebar inte några negativa effekter på miljön.

7. Fallande Yen stärker japanska börsen.
I Japan fortsatte försvagningen av yenen och hjälpte Nikkei och Topix att ånga på uppåt. Inte minst finansbolag och exportörer stödde utvecklingen på Tokyos börser på tisdagen. Dollarn steg till rekordhöga Y94.42 efter att Lael Brainard, ansvarig för internationella frågor på amerikanska finansdepartementet, uttryckte USA:s stöd för Japans monetära stimulanspaket, skriver Financial Times.

8. Oro på Sydkoreanska börsen
Sydkoreanska börsen noterades något lägre medan MSCI Asia Apex 50 var i det närmaste oförändrad. Bland bolagen som tyngde inom det regionala indexet återfanns sydkoreanska Hyundai Heavy som tappade knappa 2 procent.

9. Ny telefon från Nokia.
Nokia presenterar en ny telefon, Asha 310. Modellen möjliggör bland annat simultan användning av två olika SIM-kort, vilket uppskattas särskilt i utvecklingsländerna som är den siktade marknaden för den nya telefonen. Nokia meddelar att Asha 310 kommer att lanseras inom kort i Asien, Indien, Mellanöstern, Afrika och Brasilien.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.