Stena - Sveriges 50:e största företag

Stena är med och slåss om titeln som Sveriges största, helt familjekontrollerade företagsgrupp.

Rederier, skrot, fastigheter, vindkraft och medier. Stenas ägarfamilj styr över ett imperium med oanad makt och förgreningar i vitt skilda branscher.

Stena skulle placera sig högre på rankningslistan om gruppen inte vore uppdelad på tre olika bolag, fristående från varandra.

Hela Stenasfären nådde upp i en omsättning på 54 miljarder det senast redovisade verksamhetsåret. Det är mer än vad tunga börsbolag som NCC eller SSAB når upp till.

I sfären ingår familjens tre bolag Stena AB, Stena Metall och Stena Sessan.
Stena leds av koncernchefen och huvudägaren Dan Sten Olsson, son till grundaren Sten Allan Olsson som företaget är uppkallat efter.

Mest känt för en bredare allmänhet är färjeverksamheten i Stena Line, ett av världens största färjerederi med linjer i Norden och Brittiska öarna.
Men färjetrafiken utgör bara en mindre del av koncernens verksamhet. Dessutom är den ett ständigt problembarn för Stena och har gått med förlust de senaste fyra åren.

Desto mer lönsamt är oljeborrningen som ligger i det Skottlandsbaserade Stena Drilling. Uthyrningen av fartyg och plattformar för oljeborrning genererade vinster på drygt två miljarder, enligt Stenas senaste bokslut.

God lönsamhet är det också i Stena Fastigheter, en av Sveriges största fastighetsägare med fokus på storstäderna. Vinsten landade på en dryg miljard.
Försäljningsmässigt störst är återvinningsverksamheten i Stena Metall. Det här är faktiskt Stenas äldsta affärsområde. Sten Allan Olsson började sin bana som skrothandlare på 1940-talet innan han gav sig in i rederibranschen.

Stena kontrollerar också en rad vitt skilda verksamheter via investeringsbolaget Stena Adactum. Bolaget är bland annat största ägare i börsnoterade säkerhetskoncernen Gunnebo och i Mediatec, som bland annat sysslar med TV-produktioner. Bland de helägda bolagen finns Blomsterlandet, köks- och inredningsföretaget Ballingslöv och vindkraftbolaget Stena Renewable.

Stena ägs av grundarens barn Dan Sten Olsson, Madeleine Olsson Eriksson och Stefan Olsson. Dan Sten Olsson kontroller hälften av aktierna i huvudbolaget Stena AB medan de två övriga syskonen har en fjärdedel var.
Syskonen Olsson hamnar alla högt på listan över Sveriges rikaste personer.
Dan Sten Olsson är god för 12 miljarder och ligger därmed på 12:e plats på Veckans Affärers miljardärslista.

Familjen bedriver en omfattande mecenatverksamhet via Stenastiftelsen där Madeleleine Olsson-Eriksson är drivande. Stiftelsen delar ut årliga kulturstipendier och har donerat mångmiljonbelopp till forskning med bas i Göteborg.

Relaterade artiklar


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant