Fotograf: Joachim Lundgren

Hotell och trading lockar Pan Capital till Florida

Svenska Pan Capital har tjänat miljarder på robothandel. Nu satsar firmans skygge grundare Pär Sandå mer långsiktigt - och långt från börsskärmarna. I all tysthet har han kontant köpt en hel by vid Floridas strandlinje. En miljardsatsning som gjorts till vrakpris i den amerikanska fastighetskraschens spår - och som förmodligen blir ännu en lyckosam investering när huspriserna nu tar fart igen.

Dagen efter den stora amerikanska familjehögtiden Thanksgiving är 49 av 50 rum på Royal Palms-hotellet bokade. Ett dussintal gäster ligger i solstolar vid hotellpoolen. En del läser tidningar, Ipad och böcker, andra spanar in varandra eller paret som kramas i poolen. Samtliga gäster är män. Här är kvinnor inte välkomna. Ett stenkast härifrån ligger The Flamingo Inn, ett hotell inriktat mot en äldre, lugnare manligt homosexuell kundkrets med knappt ett dussin rum. Denna dag är det få gäster på hotellet, alla hälsar vänligt på varandra. Efter frukosten har en man tagit sin kudde från hotellrummet och lagt sig raklång intill poolen. Ensam.

På andra sidan gatan ligger Aqua, ett familjeinriktat hotell med 39 rum som är nyrenoverat och tidigare var två olika hotell innan de slogs ihop. Inga gäster syns till, däremot tre städare och två hantverkare som lägger sista finishen innan de är klara med Aqua som invigdes i maj.

De tre fastigheterna är tre av de cirka 30 som svenska tradingfirman Pan Capital förvärvat i ett avgränsat område i Fort Lauderdale i Florida. En investering som få personer känner till. Helt i linje med hur bolaget agerar.

Vissa har beskrivit firman som robothandlare, där man med avancerade börsdatorer tjänar pengar på extremt snabba köp- och säljtransaktioner. En felaktig beskrivning, enligt bolaget som grundades 1998 och i dag har kontor i Stockholm och Florida. Likväl har den beskrivningen hängt kvar då Pan Capital valt att hålla en minimal offentlig profil och framför allt inte berätta vad man sysslar med.

Vad som står klart är resultatet i årsredovisningarna. Under åren sedan starten kan vinsterna till ägarna summeras till flera miljarder kronor. Klart är också att Pan Capital i många fall har varit tekniska förlöpare. Direktörer på dåvarande börsoperatören OMX har använt firman för rådgivning i sin teknikutveckling. Det finns också historier om hur chefer på investmentbanken Goldman Sachs återkommande har uppvaktat Pan Capital då firman i perioder stått för 8 procent av all handel på New York-börsen - vilket handlar om åtskilliga miljarder kronor om dagen, vilket spätt på ryktet om att agera som robothandlare.

Nu är Pan Capital alltså i färd med att bygga en by, eller närapå en ö då den inhägnas av parken Bonnet Gardens i norr, Atlantkusten i öster, en stor farled i väster och en motorväg i söder.

Vad hotellkomplexen i Fort Lauderdale, som ligger 35 minuters bilfärd norr om Miami i Florida, visar är att Pan Capital inte bara ägnar sig åt börshandel utan också är ett rörelsedrivande bolag.

Hjärnan bakom bägge verksamhetsinriktningarna är Pär Sandå, som grundat bolaget. Vid sidan av honom ägs bolaget i dag av vd Claes-Henrik Julander och Henrik Hedman. Vd har hävdat att det inte är kvickheten utan kompetensen som är deras affärshemlighet och flera andra bedömare ger stöd för den analysen.


Foto: Joachim Lundgren

Den medieskygge Pär Sandå med firmans oefterhärmliga vinster framstår som 2000-talets främste trader. Nu bygger han ett idealsamhälle enligt sin egen vision. Sedan den första investeringen har det gått i en rasande fart och över 500 miljoner kronor har investerats.

Av allt i världen, varför ägnar sig en påstådd robothandlarfirma åt att bygga en by i södra Florida?

"Har du träffat Pär?", säger Karen Johnson och säger sedan: "Oj, så du har alltså aldrig träffat honom. Pär envisas med att inte vilja synas, men jag har sagt till honom att han inte kan gömma sig för pressen för alltid. Jag vet att han gör det för att han tänker på sin familj, sina barn."

Pan Capitals grundare Pär Sandå har aldrig ställt upp på en intervju utan kommunicerar genom bolagets vd Claes-Henrik Julander i Stockholm eller denna kvinna som jag möter på hotellet Aqua i Fort Lauderdale. Han själv bor inte så långt härifrån med sin familj.

Karen Johnson tar med mig in på ett hotellrum som är modernt inrett och luktar väggputs och soffläder. Såhär ser ett rum ut, säger hon och berättar om tanken bakom familjehotellet.

Karen Johnson är Pär Sandås högra hand, hans alltiallo när det gäller byggandet och upprustningen av vad bolaget döpt till North Beach Village. Hennes titel på visitkortet, projektledare, tycks inte riktigt rymma allt hon gör.

"Jag jobbade med Tony Saliba, jag vet inte om du känner till honom - han är en känd derivathandlare, och det var genom kurser han höll i som jag träffade Pär Sandå på 1990-talet."

Karen Johnson har en svensk pappa och hon har sedan 1992 jobbat främst med svenskar i finansbranschen. Bland annat träffade hon Pär Sandå när han var tradingchef på Swedbank 1994-1996 och därefter när han 1998 startade Pan Capital med 37 miljoner kronor i riskkapital från finansprofilen Erik Penser.

Reportaget fortsätter här


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant