"Man tar åt sig av de elakaste kommentarerna"

Veckans Affärer tog bilen hem till Småland med en politiker som är beredd att sjunka till botten innan det vänder uppåt. Här är sista delen av VA:s exklusiva intervju.

Husfabrikanterna minglar och verkar nöjda med mötet. Fast de verkar inte tro på att Annie Lööf kommer att kunna göra så mycket för att förbättra deras situation. Myresjöhus vd Mikael Olsson tycker att bolånetaket borde höjas, det skulle kunna rädda jobben på sikt. Efter samtalet med Annie Lööf verkar det vara Moderaterna som satt sig på tvären i den frågan, konstaterar Mikael Olsson. Men Annie ska jobba mer i frågan.

Hon är lyhörd och har i alla fall lyssnat på vad vi sagt, jag hoppas hon tar det till sig också , konstaterar Anders Lindholm på Eksjöhus när ministern har dragit vidare.

Är du centerpartist?
Haha. Nej, för fan!

Skog, skog och mer skog. Vi låter bilens GPS guida oss de nio milen mellan Eksjö och Värnamo. Annie Lööf återkommer ofta till hur påverkad hon är av sin småländska uppväxt. Sverige behöver mer av Gnosjöanda och Värnamoliberalism är hennes paroll. Men vad är Värnamoliberalim? Begreppet myntades när hon fick en fråga av kulturmagasinet Voltaire att skriva om hur det kom sig att Värnamo hade lägst arbetslöshet, bäst kommunekonomi och samtidigt var väldigt duktiga på integration.

Gnosjöandan och Värnamoliberalismen är ungefär samma sak. Det handlar om att det finns en unik treenighet mellan småföretagarnätverket, det offentliga och ett starkt föreningsliv. De tre delarna skapar ett osynligt nätverk där man inte ser ner på den som misslyckas , förklarar Annie Lööf under intervjun i hennes arbetsrum dagarna före resan till Småland.

Jag tror att kombinationen av det sociala kittet tillsammans med ett genuint småföretagarklimat är kärnan i Gnosjöandan.

Kan det överföras på hela Sverige?
Det är nog svårt. Men min ambition är att Sverige ska ha det här starka sociala kontraktet, ett sprudlande småföretagarklimat. Det vore ju fantastiskt om framtidstron och den låga arbetslösheten kunde smitta av sig. Men det här är nog svårt att plantera in, så att säga. Det måste bygga av dem som verkar på orten.

Annie Lööfs beskriver på sin hemsida att hon år 2001 beställde hem alla partiers idéprogram. Och fastnade för Centern, där hon sedan gick med.

Du får det att låta som att det var en öppen tävling. Din pappa var aktiv centerpartist, påverkade inte det?
Pappa var aktiv i CUF på 1970-talet, under min uppväxt var han polischef, då hade han ett nedtonat engagemang. När jag gick i gymnasiet tror jag att han var ersättare i skolnämnden.

Han var centerpartist i hela ditt liv.
Men om man känner mig borde det ha betytt att jag skulle ha valt ett helt annat parti. Jag var en tjej som gärna ville vara motvalls, jag trodde nog inte att jag var centerpartist. Men när jag läste idéprogrammet så fastnadejag för engagemanget för individen, valfriheten, småföretagen, miljön och de sociala aspekterna.

Du har toppbetyg och pluggar i Lund. Du idrottar. Du gör raketkarriär inom politiken. På vilket sätt har du varit motvalls?
Jag har väl inte gjort någon klassisk revolt och varit ute och festat och härjat runt. Däremot har jag alltid haft väldigt starka åsikter, vi hade många heta politiska diskussioner hemma.

Är du en duktig flicka som sätter tuff press på dig själv?
Det som präglade mig när jag var yngre präglar mig nu med: Jag gör alltid mitt bästa. Jag är alltid på tårna. Anledning till att jag har bra betyg och har gjort många saker handlar om att jag är extremt nyfiken. Jag är absolut ambitiös, men det var igen press hemifrån, det handlade om jag själv alltid ville prestera max. Det gällde både i skolan och när jag spelade fotboll.

Vad är ditt slutmål? Att bli statsminister?
Mina delmål är att hela tiden utmana mig själv och utvecklas. Jag skulle gärna arbeta som jurist någon gång i livet. Det är det jag utbildad till och det var det som jag ville bli som 14-åring.

Hur ser du på ditt liv om tio år?
Det är år 2022. Jag hoppas och tror att jag har lika roligt då som jag har nu. Jag hoppas att jag har några barn. Jag hoppas att jag fortfarande befinner mig i den ledarposition som jag har idag.

Annie Lööf tar igen upp tråden om hur viktigt Maramö och Värnamo varit för henne som person. 
Det är där jag har fått mina värderingar om att man ska göra rätt för sig, att hårt arbete ska löna sig.

Klockan är halv tre på fredag eftermiddag när vi rullar in i Värnamo centrum. Det duggregnar och torget i stan är helt tomt.

Om det var öde på torget är det fullt med folk i den vackra Åbroparken det är här festen är! Amatörorkestern Lyran spelar marschmusik. De charmiga Drillflickorna kämpar med sin koreografi. Stan radar upp sig framför det lilla partytältet där Annie Lööf snart ska hålla tal. Intill scenen finns en bänk en skulptur egentligen som stadens dotter Annie Lööf ska inviga.

Turkbänken (eluppvärmd, för bästa komfort) är skänkt av entreprenören Kadim Akca som i början av 1970-talet kom till Värnamo från Turkiet. Den första tiden var tuff, han sov ibland ute på en bänk i Åbroparken. Men en ung flicka såg hur det stod till med honom och lät honom komma hem till hennes familj. Det slutade med att Kadim växte upp hos familjen, han skaffade sig snart arbete och har blivit en av regionens mest kända entreprenörer. Annie Lööf inspireras av hans öde och har många gånger berättat om Kadim Ackcas väg in i det svenska samhället.

Regnet tilltar och det blir trångt i vip-tältet. Alla är där: kommunhöjdare, Turkiets ambassadör i Sverige Zergün Korutürk. Landshövding Minoo Akhtarzand, bänkens konstnär Annika Heed, diverse kommunhöjdare, hemvändare, Turkiets CNN och Kadim Akca själv. Tio minuter innan invigningen dyker Annie Lööf upp, hon har passat på att kolla in sin tre månader gamla systerson under en ledig halvtimme. Annie Lööf får svara på frågor hur det kommer sig att det inte är något toppmöte för Alliansen den här helgen. Flera personer tycker sig veta att mötet var inbokat under helgen. Annie förklarar leende att det inte gick eftersom Fredrik är i Bryssel , men de ska försöka att hitta en ny tid så fort som möjligt. Mötet i Maramö blir av! Lita på det.

Talen avlöser varandra, mest gripande är att höra Kerstin Engholms tal om hur hon för 42 år sedan tog hand om den fattige och hemlöse Kadim Akca. Regnet och tårarna blandas på flera som lyssnar. Efteråt är det som om Annie Lööf gått ut gymnasiet och kommer ut på skolgården för att träffa familj och vänner. Hon morsar och kramas med alla, polisen är en vän från skolan, lokaltidningsjournalisten är en kompis kompis, alla känner alla.

Efter en timme vallfärdar folkmassan sakta till Kadim Akctas städföretag Crenova på Ringvägen där det blir mottagning med middag. De uppklädda männen luktar rakvatten och många av kvinnorna ser ut som Maud Olofsson, det ligger en förväntansfull förfeststämning i luften. Raderna med vinflaskor antyder att det laddas för en ordentlig baluns nu när näringsministern invigt Turkbänken .

Annie Lööf minglar och ser lycklig ut, hennes politiske sakkunnige fipplar med telefonen och liknar karaktären Kasper Juul i tv-serien Borgen. Klockan halv sex angriper festdeltagarna buffén som ivriga bävrar.

17.47 sätter Annie Lööf sig i bilen för att åka hem till Stockholm igen. Eftersom det är fredagskväll unnar hon sig lättsam mysläsning på vägen hem, Di Weekend och Fokus. Strax efter 22.00 är hon hemma igen. Det är becksvart. 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST