Annie Lööf: "Jag visste att det skulle bli tufft"

Centern riskerar att ramla ur riksdagen och spräcka Alliansen. Och medierna spekulerar i hur länge Annie Lööf får sitta kvar som partiledare och näringsminister. Veckans Affärer tog bilen hem till Småland med en politiker som är beredd att sjunka till botten innan det vänder uppåt.

Det är becksvart, klockan är 06.47. Vi befinner oss på en bensinmack vid rastplatsen Sillekorg några mil söder om Vagnhärad. Annie Lööf kom i säng en bra bit efter midnatt kvällen före, hon delade ut pris på Svenska turistgalan, Skansen korades till den bästa upplevelsen i Sverige . Med tanke på det ser hon oförskämt pigg ut. Hon muttrar lite om att hon inte är van att bli fotograferad före sju på morgonen, men poserar ändå snällt med fotografens kaffemugg. Kanske är det en dag då det är lätt att hålla humöret uppe. En dag då man kan glömma mediernas tjat om att partiet riskerar att åka ur riksdagen och allt fler opinionsundersökningar och löpsedlar kräver att hon sparkas.

Vi är på väg till Annie Lööfs hemtrakter i Småland. Först ska hon träffa representanter för trähusbranschen i Eksjö. På eftermiddagen ska hon till hemstaden Värnamo för att inviga en skulptur som uppförts för att hedra den lokale superentreprenören Kadim Akca. Men dit är det långt. Annie lämnar tillbaka rekvisitakaffet och sätter sig i baksätet på den svarta Säpovolvon tillsammans med sin pressekreterare Kenneth Hultgren och politiskt sakkunnige Andreas Strömberg. Resan ska hon ägna åt att läsa tidningen Ny Teknik, en bilaga om gruvnäringen och åt några telefonmöten.

Vi backar bandet några dagar. Annie Lööf tar emot på sitt rum på Näringsdepartementet på Mäster Samuelsgatan i centrala Stockholm,
ett stenkast från Centralstationen. Hon är svår att intervjua, liksom många andra politiker svarar hon inte på frågorna utan håller långa och byråkratiska monologer om vad hon tycker är viktigast. Och ofta nöjer sig journalisterna med svaren, kanske beror det på att det är svårt att komma ihåg vad man frågade om efter att ha hört Annie Lööf prata i några minuter. Man kan förstå att frustrerade journalistkollegor kallar henne för hubbot (ett slags hybrid mellan människa och robot). Det har gått ett drygt ett år sedan hon 28 år ung valdes till partiledare för Centerpartiet. Det interna stödet för henne var större än vad företrädaren Maud Olofsson någonsin hade.

Väljarna verkar inte lika imponerande. Flera opinionsundersökningar visar att partiet skulle hamna under fyraprocentspärren om det vore val i dag. Nyligen basunerade Aftonbladet ut på förstasidan att Fredrik Reinfeldt borde SPARKA ANNIE LÖÖF. Hennes svajiga uttalanden om vapenexport till Kina och hanteringen av representationskandalen på Tillväxtverket stärkte knappast hennes aktier.

Varför har du och Centern så svagt stöd bland väljarna?
Vi nådde vår peak 1973, precis när Thorbjön Fälldin hade blivit partiledare, efter det har Centerpartiet haft en ganska stadig kurva nedåt. Jag ledde valanalysen efter valet 2010, vilket var en temperatur-mätare av hur det stod till i partiet. De utmaningar som Centerpartiet haft i opinionen de senaste tjugo åren vänder en partiledare inte på en natt eller ens ett år , förklarar Annie Lööf som har använt sitt första år till att slå fast partiets framtidsagenda .  

Vi har dragit igång ett nytt idéprogramarbete,det gamla var tio år gammalt så det behövdes. Vi har rekryterat tjugo nya anställda på våra regionala kontor i Sverige. Valanalysen visade att vi behövde jobba med de delarna för att kunna växa.

Och väljarna ger er underkänt.
Nej, vi har knappt påbörjat det arbetet. Jag visste att det här året och även det som kommer, skulle bli tufft. Vi står inför en utmaning, vi måste bli tydligare i vår politik. Det handlar om att nå ut både till våra kärnväljare och till nya målgrupper . Hon tillägger att hon är beredd att bita i det sura äpplet och utstå låga opinionssiffror under förändringsarbetet eftersom hon är säker på att det kommer att bara frukt på sikt.  

Hur vet du det?
Jag är en målmedveten ledare, jag har en tydlig strategi som jag och partiledningen arbetar efter. Centerpartiet har jobbat med det här i ett år och har lagt en väldigt stadig grund. Man kan inte börja bygga långsiktigt innan grunden är på plats.  

Så väljarna förstår inte sitt eget bästa?
Tystnad. Kanske en lätt irritation över att Veckans Affärer reporter inte verkar förstå.
Så här: Det är riktigt dåliga siffror, men det finns inget nyhetsvärde i det. Centerpartiet har haft tuffa utmaningar under en lång tid. Åtgärderna för bättre siffror håller vi på att bocka av just nu. Jag har inte gått in i det här för att nå kortsiktiga framgångar. Vi ska vända partiet och växa på ett ansvarsfullt sätt.  

Du har talat om att ni skulle kunna ha 25 procents stöd.
Centerpartiet har sagt att vi gärna vill bli det dominerande partiet i svensk politik igen. Men i dag handlar det om att tydliggöra vår politik för att kunna nå våra väljargrupper och utveckla både Sverige och Alliansen.  

Artikeln fortsätter här


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.