Nya dokument visar att Teliasonera kände till Gulnara Karimova Fotograf: Mikhail Metzel/Jonas Ekströmer

Ökad oro för korruption efter nya Telia-bevis

Teliasonera påstod att de var ovetandes om vem som stod bakom företaget Takilant. Nu visar dock interna mejl mellan Teliachefer att man gjorde upp den uzbekiska licensaffären direkt med diktator-dottern Gulnara Karimova.

De nya bevisen har framkommit i handlingar som lämnats in till Svea hovrätt av överåklagare Gunnar Stetler och av försvarsadvokaten Thomas Rothpfeffer.

Det rör sig om interna mejl mellan Teliachefer där det tydligt framgår att Teliasonera gjorde upp den uzbekiska licensaffären direkt med Gulnara Karimova, dotter till Uzbekistans diktator. Det skriver Dagens Industri och Dagens Nyheter på fredagen.

Tidigare har Teliasonera hävdat att företaget har haft mycket begränsad kunskap om vem eller vilka som stod bakom företaget Takilant, till vilket Teliasonera har betalat ut cirka 2 miljarder kronor för att få tillgång till licenser och frekvenser i Uzbekistan.

I höstas kunde Veckans Affärer avslöja ytterligare en korruptionsskandal kring Teliasonera; när företaget köpte mobiloperatören Ncell i Nepal betalades 4,2 miljarder kronor till ett bolag som på tvivelaktigt sätt beslagtagits av Raj Bahadur Singh, make till kungens dotter.

Finansmarknadsminister Peter Norman säger till DI att de nya uppgifterna krig Telisonera är "mycket allvarliga".

Bevisen kring Teliasoneras mutaffärer kommer samma dag som försäkringsbolaget IF släpper sin rapport om korruption i svenska börbolag. Enligt rapporten anser de flesta att korruption är ett växande samhällsproblem och vart femte börsbolag menar att det är ett hot mot den egna verksamheten.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant