Fotograf: Istockphoto

De hemliga klubbarna

Miljardärer, riskkapitalister och entreprenörer föredrar att umgås i slutna sällskap. Helst träffas de på medlemsklubbarna där kvinnor är portförbjudna.

När du kommer in i Operakällarens foajé tar garderobiären din rock, du säger ditt namn och att du ska till medlemsklubben. Till svar får du en fyrsiffrig kod. En trappa upp till vänster knappar du in koden och med ett klick öppnas dörren till Nobile en klubb där medlemmarna betalar 12 500 kronor per år. 

Det är en modernare version av herrklubbarna The Royal Bachelor s Club i Göteborg och stockholmska Sällskapet, som har anor från 1700-talet och Nya Sällskapet, grundat på1800-talet.

Med sin långa historia följer de lika antika regler då som nu: inga kvinnor får vara medlemmar.Så är det inte på Nobile som funnits i snart fyra år och som startades av tidigare H&M-svärsonen Tom Davidson och Patrick Sommerlath, drottning Silvias brorson.

Tilltalet är mindre anrikt och riktar sig till en större blandning personer än herrklubbarna. Medlemslistan består av miljardärer, riskkapitalister, IT-entreprenörer, direktörer, möbeldesigner, finansprofiler, pr-konsulter, medieprofiler och många fler.

Kvinnor finns också i medlemsmatrikeln, varav en och annan hemmafru. Nobile är bara en i raden av medlemsklubbar som inte skyltar med sin existens. De som bör veta vet, de som inte vet, ja de mår bäst av att inget veta.

Det känns inte riktigt värt pengarna, 10 000 plus moms , säger en framgångsrik egenföretagare som fått erbjudande om medlemskap.

Medlemsvärvningen sker via rekommendationer. Det ena nätverk av näringslivsprofiler efter det andra plockas in, och mot att avgiften betalas kan man använda klubben för att i ett centralt läge i Stockholm äta lunch och middag där umgänget är likasinnade.

Jag har inte varit där särskilt mycket, bara någon gång om året. Jag hade nog tänkt använda det mer, men det är verkligen så när man är där att man känner de flesta där inne , säger en som varit medlem ett tag.

Kungavännen Noppe Lewenhaupts medlemsklubb Noppes,som ligger på Östermalm alldeles bakom krogen Riche, har varit en föregångare sedan starten 2003.

Därefter har det ploppat upp andra klubbar vid sidan avnämnda Nobile, som har betydligt lägre medlemsavgifter.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Så brädade han konkurrensen i ”världens hårdaste yrke” – slog alla rekord som dammsugarförsäljare
  2. Fick idén under sommarjobbet på McDonalds – nu tar hans bolag in en kvarts miljard
  3. Länsförsäkringar och Swedbank höjer bolåneräntor
  4. Affärsängeln bakom Malmös tech-succéer: ”Det är impact som gäller för mig nu”
  5. Tesla rasar på börsen efter beskedet att 3000 anställda sparkas
  1. Länsförsäkringar och Swedbank höjer bolåneräntor
  2. Fick idén under sommarjobbet på McDonalds – nu tar hans bolag in en kvarts miljard
  3. Svensk-brittiske miljardären: ”EU-kommissionen har lurat byxorna av Theresa May”
  4. SBAB går mot strömmen och sänker bolåneräntor
  5. Här är det klart vanligaste jobbet miljardärerna hade innan de blev snuskigt rika

För dig som prenumerant