Fotograf: Istockphoto

De hemliga klubbarna

Miljardärer, riskkapitalister och entreprenörer föredrar att umgås i slutna sällskap. Helst träffas de på medlemsklubbarna där kvinnor är portförbjudna.

När du kommer in i Operakällarens foajé tar garderobiären din rock, du säger ditt namn och att du ska till medlemsklubben. Till svar får du en fyrsiffrig kod. En trappa upp till vänster knappar du in koden och med ett klick öppnas dörren till Nobile en klubb där medlemmarna betalar 12 500 kronor per år. 

Det är en modernare version av herrklubbarna The Royal Bachelor s Club i Göteborg och stockholmska Sällskapet, som har anor från 1700-talet och Nya Sällskapet, grundat på1800-talet.

Med sin långa historia följer de lika antika regler då som nu: inga kvinnor får vara medlemmar.Så är det inte på Nobile som funnits i snart fyra år och som startades av tidigare H&M-svärsonen Tom Davidson och Patrick Sommerlath, drottning Silvias brorson.

Tilltalet är mindre anrikt och riktar sig till en större blandning personer än herrklubbarna. Medlemslistan består av miljardärer, riskkapitalister, IT-entreprenörer, direktörer, möbeldesigner, finansprofiler, pr-konsulter, medieprofiler och många fler.

Kvinnor finns också i medlemsmatrikeln, varav en och annan hemmafru. Nobile är bara en i raden av medlemsklubbar som inte skyltar med sin existens. De som bör veta vet, de som inte vet, ja de mår bäst av att inget veta.

Det känns inte riktigt värt pengarna, 10 000 plus moms , säger en framgångsrik egenföretagare som fått erbjudande om medlemskap.

Medlemsvärvningen sker via rekommendationer. Det ena nätverk av näringslivsprofiler efter det andra plockas in, och mot att avgiften betalas kan man använda klubben för att i ett centralt läge i Stockholm äta lunch och middag där umgänget är likasinnade.

Jag har inte varit där särskilt mycket, bara någon gång om året. Jag hade nog tänkt använda det mer, men det är verkligen så när man är där att man känner de flesta där inne , säger en som varit medlem ett tag.

Kungavännen Noppe Lewenhaupts medlemsklubb Noppes,som ligger på Östermalm alldeles bakom krogen Riche, har varit en föregångare sedan starten 2003.

Därefter har det ploppat upp andra klubbar vid sidan avnämnda Nobile, som har betydligt lägre medlemsavgifter.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Lågprisflygbolaget som blev världskänt för 49-dollarsflighter över Atlanten allt närmare konkurs – Icelandair drar sig ur räddningsaktion
  2. Forna världsartisten går mot sitt andra stora genombrott – som vd för familjeföretaget
  3. Fondens floppår drabbade 300 000 sparare – nu lämnar förvaltaren
  4. Därför blir så många inkompetenta män ledare – och så kan det förhindras
  5. En av Sveriges smartaste energiinnovationer tokrusar på börsen
  1. Så gick Supertalangen från idé till att sälja t-shirts med ”Skam”-citat för en kvarts miljon kronor på två veckor
  2. Därför blir så många inkompetenta män ledare – och så kan det förhindras
  3. Då: Kickad från Ericsson – Nu: Han är bäst betalde svenske chefen någonsin
  4. Listan: Börsens allra bästa köp – enligt 988 analyser
  5. Experterna förklarar: Så påverkas börsen av kronraset – och här är aktierna som gynnas mest

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.