Hela listan: Sveriges miljardärer 2012

Livet i miljardärskretsar är inte rättvist. Ingvar Kamprad toppar som vanligt listan med en förmögenhet på 500 miljarder kronor. De allra flesta får däremot nöja sig med en förmögenhet på under 3 miljarder kronor.

Bäst i år har det gått för familjen Lundin som fått se sina oljeaktier stiga kraftigt på börsen. Andra som vunnit på bättre börskurser är Laurent Leksell på Elekta och Melker Schörling.

I den andra änden hittar vi ägare till några av börsens riktiga surdegar för året: Per-Olof Söderberg på Ratos och familjen af Jochnicks Oriflame. Christina Hamrin-Fredriksson som äger tidningskoncernen Henreco har också haft ett tufft år i tidningsdödens spår.

Årets nykomlingar toppas naturligtvis av arvtagerskan Ane Uggla, därefter kommer Dan Olofsson, som i ärlighetens namn var miljardär redan förra året, men i och med försäljningen av Epsilon för 2,8 miljarder kronor till ÅF tidigare i höst kunde han lägga ytterligare ett antal miljoner i kassakistan. Resterande nykomlingar hamnar av naturliga skäl längre ner på listan.

Många av nykomlingarna har precis som Ingvar Kamprad gjort sin förmögenhet på massorna. Detaljhandelskedjor som Gekås, Jula och Clas Olsson dominerar nykomlingslistan.

Gekås-ägaren Torbjörn Bäck gör fortfarande i sann Kamprad-anda utflykter i familjens husbil, trots miljonvinsterna. Clas Olsson-arvingarna syskonen Tidstand kvalar in på årets lista med näppe. De har satsat stor del av sina förmögenheter i Kolmården och Gröna Lund-ägaren Parks & Resorts.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST