Sveriges miljardärer 2012

I år kvalar 119 riktigt rika svenskar in på VA:s årliga lista över landets alla miljardärer. Det är 11 fler än förra året.  Här är listan på de allra rikaste svenskarna.

Den samlade förmögenheten för Sveriges miljardärselit är hisnande 1 300 miljarder kronor. Det motsvarar nästan 40 procent av Sveriges BNP. I snitt betyder det 11 miljarder kronor per miljardär.

Men inte heller i miljardärskretsar är livet rättvist och Ingvar Kamprad toppar som vanligt listan med en förmögenhet på 500 miljarder kronor. De allra flesta får nöja sig med en förmögenhet på under 3 miljarder kronor.

Enligt Bloomberg som rankar världens rikaste personer är den latinamerikanska mobiljätten América Móvils ägare Carlos Slim med en förmögenhet på 480 miljarder kronor rikast i världen.

Först på femteplats återfinns vår egen Ingvar Kamprad som enligt Bloomberg har en förmögenhet på 275 miljarder kronor. Men beroende på hur man värderar Ikea och framför allt hur man väljer att se på Ingvar Kamprads ägande av Ikea genom stiftelser kan Ingvar Kamprad vara med och slåss i den absoluta världstoppen.

VA ser Ikea som helägt av Ingvar Kamprad. I fjol omsatte koncernen 215 miljarder kronor och levererade en vinst efter skatt på 25 miljarder kronor. Ikea har brutet räkenskapsår och siffrorna är från augusti 2011. Med en nettokassa omkring hisnande 120 miljarder kronor och en historik av stabila marginaler och stabil tillväxt är en värdering på p/e 15 inte anmärkningsvärd.

Som ett börsnoterat bolag hade Ikea därmed haft ett börsvärde kring 400 miljarder kronor. Det kan jämföras med H&M som i år omsätter kring 120 miljarder kronor och levererar en nettovinst på 17 miljarder.

Till Ingvar Kamprads förmögenhet ska dessutom läggas årliga utdelningar och även de franchiseavgifter på 3 procent av Ikeas omsättning som årligen betalas till Inter Ikea Systems. Bara 2011 var avgiften nära 7 miljarder kronor.

Totalt har VA uppskattat Ingvar Kamprads förmögenhet till 500 miljarder kronor och Ikeagrundaren är därmed världens rikaste man.

Klicka här för att se listan på de 30 rikaste svenskarna.

Vill du se hela listan och läsa reportagen om miljardärerna kan du köpa Veckans Affärer nummer 50. Tidningen kommer till din butik torsdagen den 13 december.

Du som är prenumerant kan också logga in och läsa den digitala upplagan här.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST