Börsen stängde nedåt

Stockholmsbörsen tog ett mindre kliv tillbaka på onsdagen efter en återhämtning inför stängning. Flera verkstadsbolag återfanns högt upp bland förlorarna inom OMXS30 medan Sandvik steg på beskedet om nya strukturåtgärder. Swedish Match tog samtidigt taktpinnen i toppen av index.

"Vi ser en liten rekyl efter gårdagens nedgång i USA. Gårdagens amerikanska statistik var dock bra", sade Jonas Olavi, aktiestrateg på Nordea, till Nyhetsbyrån Direkt.

OMXS30-index stängde 0,2 procent lägre till nivån 1.069. Omsättningen i Stockholm stannade på 8,2 miljarder kronor. I Europa steg de ledande börsindexen. DAX, CAC, FTSE och Euro Stoxx noterades mellan 0,1 och 0,4 procent högre.

"Dialogen kring Fiscal Cliff (budgetstupet i USA) går framåt även om politiken är sådan att det sker gnabb och förhandlingsspel. Vi hinner antagligen skjuta över årsskiftet innan vi får en lösning på budgetproblematiken i USA. Marknaden kan inte helt slappna av innan det sker en upplösning men det har redan blivit ett mindre viktigt tema för börsen", fortsatte Jonas Olavi.

Det amerikanska representanthusets republikanske talman, John Boehner, uttryckte på onsdagen optimism om en uppgörelse med Vita huset före årsskiftet som kan förhindra att de automatiska budgetåtstramningarna då träder i kraft.

"Jag är optimistisk om att vi kan fortsätta att samarbeta för att förhindra denna kris förr snarare än senare. Vi (republikanerna) lägger intäkterna på bordet om det bara åtföljs av seriösa utgiftsminskningar för att förhindra dennakris", sade John Boehner, enligt Reuters.

Sandvik steg 0,3 procent till 97:45 kronor efter att bolaget aviserat nya strukturåtgärder som medför en årlig besparing om en dryg miljard kronor i slutet av 2013.Åtgärderna medför poster av engångskaraktär på 1,3 miljarder, varav merparten, 900 miljoner, belastar fjärde kvartalet.

Sandvik noterade att den svagare efterfrågan under det tredje kvartalet har fortsatt hittills under fjärde kvartalet. "Det är positivt att Sandvik visar sin förmåga att ta ned kostnaderna; man vill se marginalökningar. Samtidigt understryker Sandvik att efterfrågan är svagpå flera områden där ute, vilket inger oro och pekar på att efterfrågan är ännu svagare än väntat", sade David Jacobsson, analytiker på Pareto Öhman, till Direkt.

SKF backade 1,7 procent till 157:50 kronor. Barclays har sänkt rekommendationen för SKF till undervikt, från tidigare jämvikt. Riktkursen om 145 kronor lämnades dock oförändrad. Inom verkstad stängde vidare Assa Abloy, Scania och Atlas Copco A samtliga mellan 0,8 och 2,1 procent lägre.

Goldman Sachs anser att Swedish Match kursfall i spåren av det kraftiga priskriget på den svenska snusmarknaden har ökat sannolikheten för ett uppköp av det svenska bolaget och har höjt rekommendationen för aktien till köp. Swedish Match stängde 2,7 procent högre och presterande bäst inom OMXS30.

Lundin Petroleum backade 0,4 procent medan Africa Oil och Alliance Oil retirerade 1,3 och 3,1 procent. Africa Oil flaggade, som väntat, för en riktad emission om upp till 194 miljoner kanadadollar. Alliance Oil aviserade i sin tur inför öppning att det avser att emittera preferensaktier för att ta in minst 675 miljoner kronor.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST