Martin Bengtsson, till höger, har hittills fört en anonym tillvaro i skuggan av lillebror Fabian, till vänster Fotograf: Anna-Lena Lundqvist

Sibas förlorade guldägg

Som storägare i finanskoncernen Resurs är familjen Bengtsson rustade för nästa rond i elektronikkriget. Samtidigt har Sibabröderna förlorat kontrollen över guldägget med 1,6 miljarder kronor i eget kapital.

Den som går in i elektronikbutiken kan i dag komma över en platteve med alla finesser eller en kraftfull laptop för några tusenlappar. Men innan det är dags att kånka iväg med kartongen hinner man få en rad oemotståndliga erbjudanden. Platteven för 4 990 kr kan tas på avbetalning för 455 kronor i månaden. Det blir närmare 12 procent i effektiv ränta.

Den som står för krediten är Helsingborgsbaserade Resurs Bank, där familjen Bengtsson är storägare via bolaget Waldir, helt fristående från Siba. Waldir leds av Martin Bengtsson, som hittills fört en mer anonym tillvaro än sin lillebror Fabian.

Sibas ägare kan alltså få tillbaka en stor del av de pengar deras kunder betalar för finansiering, försäkringar och andra kringtjänster. Konkurrenterna Media Markt och Elgiganten är däremot beroende av externa leverantörer.

Resursgruppen har i dag vuxit till den ledande leverantören av kundfinansiering inom detaljhandeln. Majoriteten av kunderna finns utanför elektronikbranschen så Resurs står inte och faller med Siba.

Finanskoncernen har redovisat stabila vinster de senaste åren, till synes opåverkat av krisen. De tre senaste åren har Resurs delat ut 520 miljoner till ägarna, varav knappt hälften landat hos familjen Bengtssons ägarbolag Waldir.

Sommaren 2011 blev Onoff elektronikkrigets första offer. Bolaget hade inte samma kapitalreserver som Siba och var sårbart när förlusterna kom.

Men Onoffs konkurs betydde också att kartan fick ritas om på familjen Bengtssons kontor vid Backaplan.

När Onoffs grundare Hans Westin och hans familj drog sig tillbaka från elektronikhandeln öppnade det för ägarförändringar i Resursgruppen. Vid senaste årsskiftet kontrollerade Bengtssons Waldir 45 procent av rösterna. Grundaren Thomas Paulson hade tio procent medan den resterande delen låg hos Hans Westins familj och hans kompanjon Sten Schröder.

Upplägget betydde i praktiken att det var Bengtssonsfären som hade makten i Resurs. Thomas Paulson var en gammal bundsförvant till Bengt Bengtsson och satt tidigare i Netonnets styrelse på familjens mandat.

I april i år bjöds spekulanter in att lägga bud på Resurskoncernen. Det ledde till att riskkapitalbolaget Nordic Capital klev in som majoritetsägare i somras, via en fond baserad i Jersey.

Överraskande var att även grundaren Thomas Paulson valde att sälja sin andel till Nordic Capital. Konsekvensen blev att Nordic Capital fick kontroll över en majoritet på 55 procent. Bengtssons Waldir stannade kvar med samma ägarandel som tidigare men sitter nu inte längre i förarsätet.

Ägarförändringen innebar bland annat att Martin Bengtsson lämnade koncernchefsposten i Resursgruppen och efterträddes av Kenneth Nilsson, vd för Resurs Bank.


 

Läs ett längre reportage i senaste Veckans Affärer ONLINE.
Har du inte en egen prenumeration skaffar du en HÄR.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Så brädade han konkurrensen i ”världens hårdaste yrke” – slog alla rekord som dammsugarförsäljare
  2. Fick idén under sommarjobbet på McDonalds – nu tar hans bolag in en kvarts miljard
  3. Länsförsäkringar och Swedbank höjer bolåneräntor
  4. Affärsängeln bakom Malmös tech-succéer: ”Det är impact som gäller för mig nu”
  5. Tesla rasar på börsen efter beskedet att 3000 anställda sparkas
  1. Länsförsäkringar och Swedbank höjer bolåneräntor
  2. Fick idén under sommarjobbet på McDonalds – nu tar hans bolag in en kvarts miljard
  3. Svensk-brittiske miljardären: ”EU-kommissionen har lurat byxorna av Theresa May”
  4. SBAB går mot strömmen och sänker bolåneräntor
  5. Här är det klart vanligaste jobbet miljardärerna hade innan de blev snuskigt rika

För dig som prenumerant